Lauhtuminen, lumisade ja paikalliset jäätävät sateet tekevät ajokelistä huonon – toistaiseksi selvitty pienillä peltikolareilla

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan illalla liukasta keliä on odotettavissa suureen osaan maata.

sää
Aamun liikennettä Turuntiellä Espoossa 9. maaliskuuta 2018.
Aamun liikennettä Turuntiellä Espoossa 9. maaliskuuta 2018.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Etelä- ja Keski-Suomessa on huono ajokeli lumisateen vuoksi. Aamulla huonoin keli on Uudellamaalla sekä maan kaakkois- ja keskiosassa.

Suuremmilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty. Lievempiä peltikolareita on tapahtunut ainakin 8-tiellä Raisiossa, 9-tiellä Jämsän seudulla sekä 3-tiellä Tampereen ja Lempäälän seutuvilla, kertoi Tampereen tieliikennekeskus aamulla noin kello 8.15.

Liikennepäivystäjä Tatu Siekkisen mukaan päätiet ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa. Hän arvioi, että lämpötilan lauhtuessa ja sateen olomuodon muuttuessa risteysalueet voivat liukastua.

– Kun lunta sataa, niin pienemmillä väylillä on se vaara, että lumikertymät ovat isompia ja sitä kautta huonompi ajokeli, Siekkinen sanoo.

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että illan aikana liukasta keliä on odotettavissa suureen osaan maata pohjoisinta Lappia lukuunottamatta.

Muutama sentti lunta ja jäätävää sadetta

Huutosen mukaan eteläosaan maata on tullut enimmillään viitisen senttimetriä lunta. Päivän mittaan myös Keski-Suomeen voi tulla viitisen senttiä lisää lunta.

– Havaintojen mukaan lumisateiden seassa on ollut myös jäätäviä sateita. Lauhtuminen, lumisade ja paikoin jäätävät sateet tekevät sen, että keli voi paikka paikoin olla liukas, Huutonen summaa.

Lounaisessa saaristossa lämpötila on jo noussut nollan tienoille. Huutosen mukaan myös maan eteläosassa elohopea kohoaa nollan lähettyville päivän mittaan. Utsjoella sen sijaa on yhä 33 astetta pakkasta.

– Lauhtuminen ottaa vähän pitempään Pohjois-Lapissa. Mutta sielläkin pakkaset hellittävät yön aikana viimeistään, kun sadealue sinnekin yltää, Huutonen sanoo.