Missä viipyy kevätsää? Utsjoella on koko viikko herätty yli -30 asteen pakkaslukemiin

Jos tällaiset pakkaset jatkuvat, tulee tästä maaliskuusta Utsjoella poikkeuksellisen kylmä.

Talvisää
Kuurankukkia ikkunassa
Kalevi Rytkölä / Yle

Kulunut viikko on ollut Ylä-Lapissa tavanomaista kylmempi. Utsjoella on mitattu yli -30 asteen pakkaslukemia joka aamu viikon alusta lähtien.

Ilmatieteen laitos on mitannut Utsjoen Kevojärvellä tällä viikolla alimmillaan -35,7 asteen lukeman. Se lähentelee tämän talven pakkasennätystä, -37,1 astetta, joka mitattiin samassa paikassa Kevojärvellä 4. helmikuuta.

Utsjoki Kevojärvi

Päivän alin lämpötila

5.3.

-32,8

6.3.

-31,0

7.3.

-35,7

8.3.

-35,2

9.3.

-34,1

LÄHDE: ILMATIETEEN LAITOS

Alle -32 asteen pakkasia on mitattu viime yönä myös Inarin Nellimissä ja Kirakkajärvellä sekä Utsjoen Kevolla ja Nuorgamissa.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen sanoo, että tämä viikko ja samalla maaliskuun alku on ollut ainakin Utsjoella tavallista kylmempi.

Kuun alusta perjantaihin 9. maaliskuuta saakka laskettu keskilämpötila on Utsjoella -21,1 astetta, kun maaliskuun pitkän aikavälin keskilämpötila on -8,2.

Tuovisen mukaan tämän maaliskuun keskilämpötila voisi olla Utsjoella vielä huomattavasti matalampikin jollei maaliskuu olisi alkanut Utsjoella plus-lukemilla. Kuun ensimmäinen päivä Utsjoella mitattiin +1,5 asteen lämpötila. Pian sen jälkeen mittari romahtikin sitten taas pakkaslukemille.

Meteorologi sanoo, että kovat pakkaset ovat tavallisia Ylä-Lapissa vielä tähän aikaan. Maaliskuun puolen välin jälkeen keskilämpötilat lähtevät normaalisti nousuun Lapissakin.