Korean niemimaan arvoitus: mitä Pohjois-Korea ja USA hakevat neuvotteluilta?

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat valmiit neuvottelupöytään. Mutta kysymys kuuluu: mistä neuvotellaan, koska neuvotellaan ja missä neuvotellaan.

Pohjois-Korea
Uutisvideot: Yhdysvallat ja Pohjois-Korea aikovat neuvottelupöytään
Uutisvideot: Yhdysvallat ja Pohjois-Korea aikovat neuvottelupöytään

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain ilmoitus neuvottelujen aloittamisesta suhteidensa parantamiseksi on säväyttänyt ympäri maailmaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin tapaamista on jo etukäteen kuvattu historialliseksi.

Etelä-Korea puhuu ihmeestä, Yhdysvalloissa tapahtumaa verrataan maanjäristykseksi, mutta mitä kaikkea itse tapaaminen pitää sisällään, se on täysi arvoitus.

– Pohjois-Korea sai haluamansa, kun se pääsi neuvotteluihin Yhdysvaltain kanssa, Turun yliopiston Korea-tutkija Antti Leppänen sanoo.

Näistä alla olevista aiheista on todennäköisesti tarkoitus neuvotella.

Ydinaseet – Pohjois-Korea ei halua luopua

Neuvottelujen on määrä alkaa viimeistään toukokuussa, mutta missä, sitäkään ei vielä tiedetä.

Tapaavatpa kahden riitaisan valtion päämiehet sitten missä tahansa maailmankolkassa, selvää on, että puheenaiheeksi nousee Pohjois-Korean ydinohjelma.

Se on rutiköyhän diktatuurivaltion ainoa valttikortti, josta suurvalta Yhdysvallat todella on kiinnostunut.

Varsinaiseen ydinaseriisuntaan suomalaistutkija ei usko.

– Voisin nähdä ydinkokeiden jäädyttämisen mahdolliseksi, mutta (Pohjois-Korean) ydinohjelman lakkauttamista ei kyllä ole vielä aikoihin näköpiirissä, Korea-tutkija Leppänen arvioi.

Amerikkalaisjoukot: USA ei halua vetäytyä

Pjongjang saattaisi Leppäsen mukaan muuttaa mielensä, jos Yhdysvallat vetäisi tukikohtansa ja sotilaansa pois Etelä-Koreasta. Tätä vaihtoehtoa Leppänen ei pidä realistisena.

Yhdysvallat on sitoutunut näyttävästi kumppaninsa Etelä-Korean sotilaalliseen puolustamiseen.

Sillä on paikalla kymmeniätuhansia sotilaita, alueella partioi sen sotatukialuksia ja keväällä 2017 Yhdysvallat teki Pjongjangia suututtaneen päätöksen sijoittaa Tshaad-ohjuspuolustusjärjestelmä Etelä-Koreaan.

Pakotteet: USA ei ole vielä valmis purkamaan

Pohjois-Korea joutui kansainvälisten pakotteiden kohteeksi sen jälkeen, kun se aloitti vuonna 2006 ensimmäiset ydinkokeensa.

Kahden viime vuoden aikana pakotteet ovat laajentuneet. Nyt ne koskevat myös erittäin tärkeitä tuotteita kuten hiiltä ja rautaa. Pohjoiskorealaisten työskentelyä ulkomailla on niin ikään vaikeutettu merkittävästi.

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat ei ole luopumassa pakotteista.

Kansainvälisten arvioiden mukaan Pohjois-Korea kuitenkin nostaa pöydälle siihen kohdistuvien kansainvälisten pakotteiden lopettamisen ja mahdollisesti maahan lähetettävän ruoka-avun.

Korean niemimaa: rauhansopimus yhä solmimatta

Neuvottelut käydään siis kahden kesken Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä. Kuitenkin myös Etelä-Korealla on suuri merkitys neuvottelujen onnistumiselle – ja sillä on myös paljon menetettävää epävakaan maan naapurina.

Koreat eivät ole vieläkään virallisesti päättäneet maan kahtiajakoon johtanutta sotaansa vuosilta 1950-1953.

– Kyse on myös siitä, minkä verran Yhdysvallat on valmis muuttamaan omaa asemaansa Etelä-Koreassa, Leppänen sanoo ja viittaa Etelä-Koreassa oleviin amerikkalaisjoukkoihin.

Vahva johtaja, heikko valtio?

Korea-tutkija Antti Leppänen pitää Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin asemaa omassa maassaan niin vahvana, että se ei ajanut nuorta valtionpäämiestä väkisin neuvotteluihin paljon pilkkaamansa suurvallan kanssa.

Kansainvälisen yhteistön boikotoima Pohjois-Korea on kuitenkin valtiona suurissa vaikeuksissa.

– Kyllähän tässä epäilemättä on takana (Pohjois-Koreaan kohdistuvat) pakotteet, vaikka Pohjois-Korea onkin pystynyt viime vuosina kasvattamaan talouttaan pakotteiden allakin, tutkija Leppänen sanoo.