1. yle.fi
  2. Uutiset

Terroristijärjestö Isis hyötyy Turkin operaatiosta Afrinissa

Yhdysvaltainkin tukema kurdijärjestö YPG on saanut apua Syyrian hallituksen joukoilta alueensa puolustamiseen.

Syyria
Kurdimielenosoittajia
Kurdimielenosoittajat vastustivat Turkin Afrinin-operaatiota Lontoossa 7. maaliskuuta 2018.Maja Smiejkowska / AOP

Turkin sota Syyrian kurditaistelijoita vastaan Afrinissa hämmentää liittolaisshteita ja pakottaa ryhmittymän luovuttamaan Isis-taistelijoille jalansijoja Syyrian autiomaassa.

Turkin johtama itsenäinen kampanja kurdien YPG-joukkoja vastaan Afrinin alueella on vaikuttanut alueen voimatasapainoon niin, että Yhdysvallat on joutunut keskeyttämään alueen lopullisen puhdistamisen jäljelle jääneistä, yksittäisistä Isis-pesäkkeistä.

Isisin paluusta alueelle on kertonut helmikuun lopulla myös The Independent, jonka haastatteleman kurdijohtajan mukaan (siirryt toiseen palveluun) kurdit olivat menettäneet Turkin operaation alkamisen jälkeen 170 taistelijaa ja menettävät lisää "joka päivä."

– Meidän piti olla Isisiä vastaan taisteleva joukko, lehden haastattelema kurdijohtaja sanoo.

Apua Assadilta

Yhdysvaltain tuen puuttuessa kurdien ainoa toivo Isisiä vastaan onkin ollut pyytää apua Damaskoksesta. Tämän on arvioitu antavan kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle jättäytyneelle Syyrian presidentille Bashar al-Assadille mahdollisuuksia vaikuttaa kurdeihin.

– Afrin tarvitsee tahoa, joka sitä voisi puolustaa. Olemme valmiita dialogiin (Assadin) hallinnon kanssa jotta ongelmamme ratkeaisivat, sanoo Ilharn Ahmed, Pohjois-Syyrian kurdihallinnon Rojavan edustaja.

Syyrian hallitus lähettikin joukkoja Afriniin helmikuussa. Assadin ja Turkin joukkojen yhteenottoa Pohjois-Syyriassa on pelätty sen jälkeen, kun kurdijohtaja ilmoitti yhteistyöstä al-Assadin joukkojen kanssa. Turkki on myös varoittanut Syyrian hallitusta asiasta maanantaina.

Jo aiemmin kurdit saivat ymmärrystä Bashar al-Assadin johtamalta Syyrian hallitukselta, kun hallitus antoi kurditaistelijoiden, siviilien ja poliitikkojen kulkea Afrinin alueelle Syyrian hallituksen kontrolloimien alueiden läpi.

Kurdeille tärkeä alue

Muusta kurdialueesta eristyksissä Syyrian luoteisoassa sijaitseva Afrin on kurdeille henkisesti tärkeä paikka. Muille Syyrian soppaan sekaantuneille kurdien päättäväisyys Afrinin puolustamiseen onkin voinut tulla yllätyksenä, kertoo uutistoimisto AP:n haastattelema kurdiasiantuntija Mutlu Çiviroğlu.

– Useat kurdien poliittiset ja sotilaalliset johtajat ovat kotoisin Afrinista ja kurdien ajattelussa Afrin on erottamaton osa Rojavaa, Syyrian Kurdistania.

Ahmedin mukaan kurdit ovatkin olleet hämmästyneitä siitä, että kansainvälisesti Turkin toimiin ei ole puututtu tai haluttu juuri ottaa kantaa. Kuitenkin Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä ovat vaatineet Turkkia lopettamaan hyökkäysoperaation Afrinissa.

Turkkia hermostuttaa se, että kurdit valvovat lähes koko Syyrian Turkin-vastaista rajaa noin 600 kilometrin matkalta. Turkin mukaan maassa tosiasiassa Pohjois-Syyriaa hallitsee kielletty Turkissa kielletty Kurdistanin työväenpuolue PKK. Maan tavoite Afrinissa on ollut luoda Syyrian puolelle rajaa noin 30 kilometrin suojakaista ilman kurditaistelijoita.

Lue lisää:

Hannu Reimen kolumni: Syyrian sodan hinnan maksavat tavalliset syyrialaiset uskonnoista riippumatta

Kurdialue oli Syyrian harvinainen menestystarina, mutta nyt sitä moukaroi Turkin hyökkäys – Kurdijohtaja Ylelle: "Turkki etsii tekosyitä hyökätäkseen"

Syyrian kurdit saavat apua yllättävältä taholta: Assadin hallinto sallii kulun kurdialueelle

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi