Avustussaattue pääsi Syyrian Itä-Ghoutan kapinallisalueelle

Pommitus katkaisi edellisen avustusyrityksen. Alueen siviilien hätä kasvaa Syyrian hallituksen hyökkäyksen alla.

Syyria
Kaksi Syyrian Punaisen Puolikuun avustuksia kuljettavaa kuorma-autoa ajaa pommitusten raunioittamassa kaupunkimaisemassa
Avustuskuljetus pääsi Itä-Ghoutan kapinallisalueelle viimeksi maanantaina, mutta avun jakaminen jouduttiin pian keskeyttämään pommitusten takia.Mohammed Badra / EPA

Syyriassa Punaisen Ristin avustussaattue on pitkällisen odottelun jälkeen päässyt Syyrian hallituksen joukkojen piirittämälle itäisen Ghoutan kapinallisalueelle lähellä Damaskosta.

Saattueen lähtö onnistui viimein, koska Syyrian hallituksen joukot ja niiden liittolainen Venäjä vähensivät pommituksia.

– Tilanne on suhteellisen hyvä tänään. Pommitus hellitti hieman eikä ole enää rajua, Itä-Ghoutan suurimman kaupungin Douman asukas Bilal Abi Salah kertoi uutistoimisto Reutersille.

Kansainvälisen Punaisen Ristin tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että 13 kuorma-auton saattue oli päässyt Itä-Ghoutaan kuljettaen 2 400 ruokapakettia.

Saattue oli odotellut alueen ulkopuolella maanantaista alkaen, kun edellinen avustusyritys jouduttiin keskeyttämään pommituksen takia.

Avustuskuljetus kävi myös Doumassa. Avun perillesaannin pelättiin estyvän, sillä sotilaskoneet olivat tehneet ilmaiskuja Doumaan juuri, kun avustusjärjestöt valmistautuivat jakamaan ruokaa kaupungin asukkaille.

Itä-Ghouta on ollut lähes yhtäjaksoisen pommituksen alla hallituksen hyökkäysoperaation aikana. Kahden viikon aikana hallituksen joukot ovat ottaneet haltuunsa alueella lähes kaiken viljelysmaan, noin puolet alueesta.

YK:n arvion mukaan kapinallisten hallussaan pitämällä alueella asuu noin 400 000 siviiliä. Ruokapula on vakava.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö sanoo, että Venäjän ilmaiskujen tukema Syyrian hallituksen hyökkäysoperaatio on tappanut yli 1 000 ihmistä.

Syyrian sotaa seuraava aktivistijärjestö Syrian Observatory for Human Rights arvioi viime perjantaina, että 931 siviiliä on kuollut hyökkäyksessä Itä-Ghoutaan.

Lähteet: AFP, Reuters