Hämeenlinna kokeilee: työmatka julkisissa kulkuneuvoissa luetaan työaikaan

Hämeenlinna haluaa helpottaa junilla tai busseilla kulkevien työntekijöidensä arjen ja työn yhdistämistä.

Matkustaminen ja työmatkat
Kuvassa mies käyttää tietokonetta junassa.
Hannele Haanpää-Holappa / Yle

Hämeenlinnan kaupunki laajentaa työmatkojen hyväksymistä työajaksi maaliskuun loppupuolella. Jatkossa työajaksi luetaan kaikki julkisissa kulkuneuvoissa työskennelty aika. Hämeenlinnan henkilöstöjohtaja Anne Iijalainen kertoo, että kokeilulla halutaan muun muassa lisätä työntekijöiden työhyvinvointia.

– Hämeenlinnan kaupungilla on jonkin verran työntekijöitä, jotka tulevat töihin joko Tampereen tai Helsingin suunnasta. Kokeilulla haluamme tukea näitä työntekijöitä, että he voivat tehdä töitä myös muualla kuin omassa toimistossaan.

He voivat tehdä töitä myös muualla kuin omassa toimistossaan.

Anne Iijalainen

Lisäksi kokeilulla halutaan Anne Iijalaisen mukaan helpottaa pendelöivän henkilöstön arjen sujuvuutta sekä arjen ja työn yhdistämistä.

– Työaikakokeilu koskee noin reilua kymmentä kaupungin työntekijää, koska kaikki pendelöivät työntekijät eivät pysty tekemään töitä esimerkiksi junassa.

Pitkämatkalaisten työntekijöiden toive

Kaupunki otti käyttöön työmatkojen hyväksiluennan huhtikuussa 2016. Tuolloin työmatkoihin käytetystä ajasta 50 prosenttia hyväksyttiin työajaksi. Tästä kokeilusta kaupunki sai hyvää palautetta. Ajatus koko työmatkan hyväksymisestä työajaksi tuli Anne Iijalaisen mukaan kentältä.

Uusi kokeilu alkaa maaliskuun 25. päivänä ja kestää vuoden loppuun. Pendelöivän työntekijän esimiehellä on kokeilussa keskeinen rooli.

Esimies myös varmistaa sen, että työhön ei liity tietosuojariskejä.

Anne Iijalainen

– Hän sopii työntekijänsä kanssa siitä, minkätyyppisiä tehtäviä voi tehdä työmatkalla. Esimies myös varmistaa, että työhön ei liity tietosuojariskejä, kertoo Hämeenlinnan henkilöstöjohtaja Anne Iijalainen.

Lisäksi esimiehen ja työntekijän välinen luottamus on tärkeää.

– Kun työntekijä jälkikäteen ilmoittaa, mitä hän on tehnyt työmatkalla ja minkä ajan työskennellyt julkisissa kulkuvälineissä, niin esimies hyväksyy tiedot ennen kuin ne lisätään työnajansaldoon.