Tyhjenevä varuskunta-alue saa uuden elämän Lappeenrannassa – kasarmirakennukset etsivät uusia omistajia kaupungin parhaalla paikalla

Entiseen Maasotakoulun majoitusrakennukseen suunnitellaan opiskelijahotellia.

Rakuunamäki
rakuunamäki lappeenranta rakennus 9
Lappeenrannan Rakuunamäellä sijaitsevaan entiseen Uudenmaan rakuunapataljoonan aliupseerikouluun suunnitellaan opiskelijahotellia.Jari Tanskanen / Yle

Puolustusvoimat vetäytyy kesään mennessä Lappeenrannan historialliselta Rakuunamäen varuskunta-alueelta. Vanhat kasarmit ja sotilaskoti ovat jo hiljentyneet, ja viimeisenä tyhjenevät Maasotakoulun esikuntarakennus sekä kurssien käytössä olevat majoitustilat.

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS neuvottelee opiskelijahotellin avaamisesta entiseen Uudenmaan rakuunarykmentin aliupseerikouluun. Puolustusvoimat rakennutti siihen 1990-luvun alussa viitisenkymmentä kahden hengen majoitushuonetta.

rakuunamäki lappeenranta opiskelijahotelli
Puolustusvoimat on kunnostuttanut entiseen kasarmiin kahden hengen huoneita Maasotakoulun kurssilaisten majoitustiloiksi.Jari Tanskanen/Yle

Majoitusrakennukseen suunniteltavassa opiskelijahotellissa majoitettaisiin opiskelijoiden ohella kesäisin myös matkailijoita.

– Opiskelijahotelli voisi palvella niitä opiskelijoita, jotka eivät asu kokoaikaisesti Lappeenrannassa, vaan esimerkiksi maanantaista torstaihin tai viikonloppusin, sanoo Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön LOASin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund.

Kiinteistön omistava Senaatti-kiinteistöt aikoo laittaa rakennuksen myyntiin lähikuukausina.

– Olemme sopineet kaupungin kanssa, että ensin katsotaan mitä kommentteja tulee kaavoista, ja sen jälkeen voidaan aloittaa myynti, sanoo Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Asko Taskila.

Uusi opiskelijahotelli voisi siten aloittaa toimintansa jo tämän vuoden aikana.

rakuunamäki lappeenranta opiskelijahotelli
Jari Tanskanen /Yle

– Kiinteistö lienee kohtuullisessa kunnossa. Todennaköisesti riittää pelkkä lukkojen vaihto, että toiminta voidaan aloittaa, jatkaa Grönlund.

Rakuunamäestä kaupunkilaisille asumisen ja kulttuurin keskittymä

Lappeenrannan kaupunki on suunnitellut puolustusvoimilta vapautuvalle Rakuunamäelle uutta käyttöä. Sotilasperinteet tulevat näkymään (siirryt toiseen palveluun) (Etelä-Saimaa) jatkossakin ja alueen vanhat rakennukset halutaan suojella.

Rakuunamäki ilmasta käsin vuonna 2016
Lappeenrannan kaupunki

Alueen käyttöä ohjaavat osayleiskaava ja asemakaava tulevat nähtäville 19. maaliskuuta. Rakuunamäestä on tulossa alue, jossa harrastetaan taiteita ja kulttuuria, ja jossa asuu aiempaa enemmän ihmisiä.

– Alue on historiallisesti ainutlaatuinen ja verrattavissa Lappeenrannan linnoitukseen, pohtii Joonas Grönlund.

Esimerkiksi entinen sotilaskoti sopisi kulttuurin harrastajaryhmien käyttöön ja siellä voisi olla myös ravintolatoimintaa. Houkuttelevaksi Rakuunamäen tekee sen sijainti vain satojen metrien päässä kaupungin keskustasta.

rakuunamäki sotilaskoti lappeenranta
Lappeenrannan Rakuunamäellä toiminut sotilaskoti on suljettu.Jari Tanskanen /Yle

– Meillä on alueella kaksi vanhaa hirsitaloa kunnostettu opiskelija-asunnoiksi ja niiden käyttöaste on koko ajan täysi sata, sanoo LOASin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan tavoitteena on myydä vuosittain muutamia rakennuksia.

– Rakennusliikkeillä on kiinnostusta kehittää puolustusvoimilta vapautuviin tiloihin erilaista toimintaa, sanoo Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Asko Taskila.

Historiallinen sotilasalue

Lappeenrannan Rakuunamäki on yksi parhaiten Suomessa säilyneistä yhtenäisistä 1800-luvun kasarmialueista. Enimmillään alueella on palvellut jopa kolme tuhatta varusmiestä ja kantahenkilökuntaan kuuluvaa.

Maasotakoulun Esikunta ja Etelä-Karjalan Aluetoimisto rakuunanmäellä.
Yle

Osa nykyisistä rakennuksista on peräisin 1890-luvulta, jolloin rakennettiin miehistökasarmit Suomen rakuunarykmentin käyttöön. Ratsuväkiprikaati aloitti toimintansa Rakuunamäellä 1920-luvulta.

Kasarmialueella toimi sotien jälkeen myös Kenttätykistörykmentti 3, joka muuttui myöhemmin Karjalan Tykistörykmentiksi. Sen toiminta siirtyi Kouvolan Vekaranjärvelle 1980-luvun alussa.

Vuosikymmentä myöhemmin puolustusvoimat lopetti alueella toimineen Rakuunapataljoonan ja myös Maasotakoulun toimintaa alettiin vähitellen keskittää nykyiselle Leirikentän alueelle lentoaseman lähelle. Viimeiset asevelvolliset kotiutuivat rakuunaeskadroonasta vuoden 2016 lopussa.