1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centerin oikeudenkäynnin uusin väite: Ritaluoma tunsi yhden rahoittajista

Pohjantähti Oy:n entinen toimitusjohtaja kertoo, että Sunny Car Centerin puuhamies Markku Ritaluoma tunsi yhden aiotuista rahoittajista ja oli saanut tältä aiemminkin rahaa.

Sunny Car Center
Eero Ylä-Soininmäki
Eero Ylä-Soininmäkeä kuultiin todistajana Sunny Car Center -oikeudenkäynnissä perjantaina.Antti Ruonaniemi / Yle

Vakuutusyhtiö Pohjantähti rahoitti ja antoi rahoitusvakuutuksen Sunny Car Centerille yhtiön alkuvaiheissa. Pohjantähden tuolloisen toimitusjohtajan Eero Ylä-Soininmäen mukaan Markku Ritaluoma kertoi tuntevansa syyrialaisen rahoittajan Abdal Rahaman Malikin.

Ritaluoma on oikeudessa kertonut, että hän ja hänen edustajansa tapasivat Malikin edustajia ja tarkistivat Malikin henkilöllisyyden pyytämällä ja saamalla hänen passistaan kopion. Tämä ja Ritaluoman todistelu oikeudessa antavat ymmärtää, että Ritaluoma ei tuntenut Malikia. Eräs Ritaluoman puolustuksen pääteemoista onkin, että hän on joutunut taitavien kansainvälisten huijareiden uhriksi.

Ylä-Soininmäki muistaa Ritaluoman puhuneen Malikista aivan eri tavalla.

– Ritaluoma kertoi, että hän tuntee tämän Malikin ja Malik on ennenkin antanut hänelle rahaa. Tämä tietysti vakuutti minuakin, että rahaa saattaa olla tulossa, väittää Ylä-Soininmäki.

"En ollut Ritaluoman luottomies"

Useat tahot erityisesti Hämeenlinnassa ovat pitäneet Eero Ylä-Soininmäkeä Ritaluoman avustajana, tukijana ja läheisenä luottohenkilönä. Tällaisia ajatuksia on kuultu muun muassa Hämeenlinnan kaupungin johtohenkilöiltä.

– Tämä johtuu siitä, että Ritaluoma on antanut kaikille sellaisen kuvan. Hän tarvitsi jonkun luotettavan tuntuisen tahon varmistamaan omaa toimintaansa. Hän käytti monista ihmisistä sanaa ystävä – sellaisistakin, joita hän ei juuri tuntenut, naurahtaa Ylä-Soininmäki.

Eero Ylä-Soininmäen sanotaan vaikuttaneen myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäseniin, kun hän oli mukana niin sanotussa Chiluba-kokouksessa elokuussa 2014. Tuolloin Ritaluoma kertoi neuvottelevansa rahoituksesta Sambian presidentin entisen puolison Regina Chiluban edustajan kanssa.

– Minä kerroin tuolloin vain yleisesti ulkomaisesta rahoituksesta. Pidin itsekin Chiluba-rahoitusta kummallisena, enkä ottanut siihen kantaa kaupunginhallituksen edessä, muistelee Ylä-Soininmäki.

Oikeudessa puhutaan isoista summista

Meneillään oleva Sunny Car Center -oikeudenkäynti on ensimmäinen merkittävä oikeudenkäynti, jossa mietitään konkurssiin menneen autokauppayhtiön rahoja. Kantaja, konkurssipesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala perää Markku Ritaluomalta ja autokauppayhtiön hallituksessa olleelta ex-poliitikko Iisakki Kiemungilta viiden-kuuden miljoonan euron korvauksia pesälle.

Tuomaala katsoo, että Sunny Car Centeristä vietiin ulkomaille velkojien ulottumattomiin selvästi yli kuusi miljoonaa euroa pesälle kuuluvia rahoja.

Molemmat vastaajat ovat kiistäneet väitteet tiukasti. Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tämän oikeudenkäynnin viimeinen käsittelypäivä on tiistaina 13. maaliskuuta.

Lue seuraavaksi