Hain hammas olikin ihmisen leukaluu – Floridan rantavedessä piili ikivanha intiaanien hautausmaa

Sukeltaja luuli löytäneensä vain kivan matkamuiston, mutta löysikin merkin seitsemän vuosituhannen takaisista hautajaisista.

meriarkeologia
Floridan Venice Beachin rantaa.
Floridan Venice Beachin rantaa.AOP

Sukeltajan löydön piti olla hain kivettynyt hammas jopa miljoonien vuosien takaa. Se olisi ollut mieluisa matkamuisto, mutta ei silti valtava harvinaisuus. Haiden hampaat ovat omiaan kivettymään, joten sopivilla alueilla löydettävää riittää. Floridan Venicen hiekkarannat ja rantavedet ovat muinaisista hampaista suorastaan kuuluisia.

Sieltä voi löytyä jopa valtavan megalodonin purukalustoa. Yli 2,5 miljoonaa vuotta sitten sukupuuttoon kuolleella jättihailla oli ihmiskämmenen kokoiset hampaat.

Iso hain hammas ihmisen kämmenellä.
Tällaista sukeltaja etsi. Megalodonhain nimi tarkoittaa "isoa hammasta", eikä syyttä: löydetyistä hampaista suurimmat ovat miltei 18-senttisiä.Géry Parent / CC BY-SA 4.0

Kotiloiden peittämä hammas, joka osui toissa kesänä sukeltelijan käteen Manasota Keyn rantavesissä, osoittautui aivan muuksi. Katseltuaan sitä aikansa kotonaan, mies päätti näyttää kummaa möykkyä asiantuntijoille. He totesivat sen ihmisen hampaaksi, joka oli yhä kiinni leukaluussa.

Manasota Keyn rannikolle rientäneet meriarkeologit löysivät runsaan kuuden metrin syvyydestä muitakin ihmisjäännöksiä – käsivarren luun ja kolme kallon kappaletta – sekä useita puuseipäitä. Viime vuoden jatkosukelluksissa löytyi lisää seipäitä ja luita ja myös tekstiilien palasia.

Lampeen haudatut

Vastikään julkaistussa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) tutkijat kertovat, että kyseessä on hautausmaa noin seitsemän tuhannen vuoden takaa. Ikä selvisi radiohiiliajoituksessa.

Merenpinta oli tuolloin paljon nykyistä alempana, joten paikalla oli merenpohjan sijasta pieni makeavetinen lampi. Amerikan alkuasukkailla oli tuohon aikaan tapana haudata vainajansa lampiin ja iskeä ruumiin ympärille teroitettuja seipäitä, jotka näkyivät pinnalle, kertoo Manasota Keyn tutkimuksia johtava Ryan Duggins.

Manasota Keyssa lammen turvepohja hidasti ruumiiden mätänemistä. Turve suojasi niitä vielä sittenkin, kun niiden päällä velloi jo meri. Muinainen ranta on nykyisin jo miltei 300 metrin päässä merellä.

Toistaiseksi löydetyt luut ovat peräisin vähintään kuudesta vainajasta. Alueella vaikuttaa kuitenkin olevan yli 3 000 neliömetrin laajuinen hautausmaa, joka on kestänyt vuosituhansien hurrikaanit, eroosion ja lopulta myös meriveden virtauksineen.

Tällainen löytö merestä on Yhdysvalloissa ainutlaatuinen ja muuallakin perin harvinainen.

Hiekkaa esteeksi ryöstäjille?

Luiden toivotaan antavan uutta tietoa Floridan esihistoriallisen ajan elämästä. Niitä ei kuitenkaan käsitellä vain tieteellisenä aineistona, vaan myös yksilöiden jäännöksinä.

Ryan Duggins kertoo neuvottelevansa parhaillaan Floridan seminoleintiaanien edustajien kanssa siitä, mitä luille tulisi tehdä. Floridan viranomaiset aikovat kysyä myös Yhdysvaltain muilta intiaaniheimoilta, onko niillä vaatimuksia luiden suhteen.

Megalodonien jättiläishampaiden metsästys on Manasota Keyn rantavesissä nyt ohi, sillä alue on julistettu rauhoitetuksi Floridan lakien perusteella. Poliisi partioi aluetta ryöstelijöiden varalta, ja tutkijat harkitsevat merenpohjan peittämistä hiekalla.

– Tänne haudatut ihmiset ovat Amerikan alkuperäisasukkaiden esivanhempia. Tällaisilla alueilla on edelleen kulttuurinen ja uskonnollinen merkitys, sanoo Floridan museoviraston edustaja Timothy Parsons.