Porin iltistoiminnan kilpailutuksesta ilmiriita: Porvariryhmät puhuvat virkamiehen painostamisesta

Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset vaativat, että iltapäivätoiminnan kilpailutusta ei keskeytetä vaikka virkamies nyt niin esittää.

kilpailuttaminen
Lapsia kiipeilytelineessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan kilpailutuksesta syntynyt sotku saa uusia kierroksia. Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan valtuustoryhmien puheenjohtajat vaativat, että kilpailutusta ei keskeytetä vaan iltapäiväkerhot annetaan Pilke-päiväkodeille.

Kilpailutus sai uuden käänteen perjantaina, kun sivistystoimen toimialajohtaja Esa Kohtamäki esitti Pilkkeen voittaman kilpailutuksen keskeyttämistä.

Kohtamäki vetosi jyväskyläläiseltä asianajotoimistolta pyydettyyn lausuntoon, jonka mukaan kilpailutuksessa oli puutteita. Kohtamäki kertoi Ylelle saaneensa tiedon kilpailutuksen ongelmista kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkoselta (sd.), jolle oli tullut asiaa koskevia viestejä.

"Ilmiselvää painostusta"

Valtuustoryhmiensä puheenjohtajat Anttivesa Knuuttila (kok.), Ismo Läntinen (ps.) ja Juha Kantola (kesk.) toteavat yhteisessä lausunnossaan, että Kohtamäki on toiminut "ilmiselvästi" painostuksen alla.

Hyvän hallinnon prosessit toimivat länsimaisen oikeuskäytännön mukaisesti, avoimesti ja läpinäkyvästi.

Anttivesa Knuuttila, Juha Kantola ja Ismo Läntinen

– Uutena asiana tuotu lainopillinen lausunto on pyydetty pienehköltä jyväskyläläiseltä toimistolta, jonka palveluksia kaupunki ei kaiketi ole aiemmin käyttänyt. Miksi asiassa ei ole pyydetty lausuntoa kaupungin vakiintuneilta, valtakunnallisesti toimivilta kumppaneilta? Herää kysymys, miksi juuri tämä jyväskyläläinen toimisto ja tämä asianajaja, puheenjohtajat kirjoittavat.

Mitä tekevät vihreät?

Kilpailutuksen hävisi vasemmistopuolueita lähellä oleva Työväen urheiluliiton Satakunnan-piiri. Iltapäiväkerhojen menettäminen olisi TUL:lle paha takaisku.

– Kaupungin SDP-johdolla on erittäin läheiset suhteet Työväen urheiluliittoon. Hyvän hallinnon prosessit toimivat länsimaisen oikeuskäytännön mukaisesti, avoimesti ja läpinäkyvästi. Siihen eivät kuulu epämääräiset kilpailutusprosessien keskeyttämiset tai peruuttamiset, Knuuttila, Kantola ja Läntinen sanoavat.

Haluan luottaa siihen, että virkamies on tehnyt parhaan mahdollisen esityksen.

Laura Pullinen (vihr.)

Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta eivät yksin muodosta enemmistöä sivistyslautakunnassa, joka käsittelee asiaa ensi viikolla. Ne tarvitsevat rinnalleen vihreät. Helmikuussa vihreiden jäsen Laura Pullinen esiintyi yhteisessä rintamassa porvariryhmien kanssa.

Pullinen sanoo nyt Ylelle, että hän pitää koko prosessia omituisena mutta sanoo kuitenkin luottavansa Kohtamäen esitykseen.

– Ei kilpailutuslainsäädäntö ole niin erikoista, että syntyy tällainen soppa. Haluan kuitenkin luottaa siihen, että virkamies on tehnyt parhaan mahdollisen esityksen. Tämä antaa Porin kaupungista todella omituisen kuvan ja asia voi mennä markkinaoikeuteen, Pullinen sanoo.

Laulainen: Ei painostusta

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen sanoo, että hän ei näe asiassa painostusta. Hän toteaa uskovansa, että virkavastuulla toimivat virkamiehet ovat tehneet työnsä hyvin.

– Katsotaan, mitä lautakunta päättää, Laulainen kommentoi.

Demariryhmyri sanoo pohtivansa, kuinka hyvin kilpailutukseen kantaa ottaneet porvariryhmien puheenjohtajat ovat ehtineet tutustua sivistyslautakunnalle asiasta perjantaina annettuun laajaan materiaaliin. Hän ei kuitenkaan yllättynyt kolmikon kannanotosta.

Lisätty Arja Laulaisen kommentit 17:28.