YK-komissaari vaatii Filippiinien presidenttiä psyykkiseen hoitoon

Pahasuinen presidentti Rodrigo Duterte on muun muassa uhannut läimäistä YK:n erityisraportoijaa. YK on arvostellut Filippiinien väkivaltaista huumeidenvastaista sotaa.

Rodrigo Duterte
Duterte pitää tiedotustilaisuutta puhujanpöntön takaa. Hänellä on yllään valkoinen kauluspaita. Duterten kasvot ovat rypyssä ja hän koskettaa oikealla kädellään poskipäätään. Taustalla näkyy kasvillisuutta ja Filippiinien lippu.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte.Rolex de la Pena / EPA

YK:n ihmisoikeuskomissaarin mukaan Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on ”psykiatrisen arvioinnin” tarpeessa.

Komissaari Zeid Ra’ad Al Husseinin mukaan Duterten pitäisi hakeutua psykiatriseen hoitoon maassa toimiviin YK-raportoijiin kohdistamiensa uhkailujen takia.

YK pitää Filippiinien brutaalia huumerikollisten tappamiskampanjaa laittomana. Poliisi on tappanut yli 4 000 ihmistä huumerikosten johdosta. Ihmisoikeusryhmien mukaan yli 8 000 on murhattu ”rikoksissa ihmisyyttä vastaan.”

Aiemmin Duterte on kiistänyt väitteet laittomista surmista ja pyytänyt YK:n asiantuntijoita saapumaan paikalle. Toisaalta presidentti sanoi tuolloin ”mottaavansa päähän” henkilöä, jonka YK lähettää tutkimaan huumeiden vastaisia kuolemia.

Laittomia teloituksia tutkiva YK:n erityisraportoija Agnes Callamard on säännöllisesti joutunut Duterten kohteeksi kritiikistään presidentin toimille.

Ihmisoikeuskomissaari kiinnitti lausunnossaan huomiota Duterten marraskuiseen uhkaukseen ”läimäistä Callamardia”. Duterte esitti uhkauksensa voimakkaiden kirosanojen säestyksellä.

– Nämä uhkaukset eivät voi jäädä käsittelemättä, Zeid sanoi.

Lue lisää:

Kansa rakastaa Filippiinien Duterten kovia toimia

Filippiinien presidentti: Tapoin ihmisen 16-vuotiaana

Murhilla kerskaileva Filippiinien presidentti tapaa Trumpin