Pelastuslaitos: Vetykioskin kaasupullojen säilytyksessä selkeitä puutteita – räjähtävä kaasu pääsi myyntitilaan

Lappeenrannan kauppatorin vetykioskissa sattui torstaina kaasuräjähdys. Viallisesta kaasupullosta oli vuotanut kaasua, joka räjähti kohdatessaan kojussa olevan vedenlämmittimen.

räjähdykset
Palanut vetykioski
Lappenrannan kauppatorin vetyjä ja atomeita myyvässä kahvikioskissa sattui torstaina kaasuräjähdys.Anne Laine /Yle

Lappeenrannan torin vetykioskeissa on kaasupullojen säilytykseen liittyviä puutteita. Etelä-Karjalan pelastuslaitos on selvittänyt torstaina vetykioskissa sattuneen kaasuräjähdyksen syitä. Pelastuslaitoksen arvion mukaan viallisesta kaasupullosta oli vuotanut kaasua, joka oli päässyt myyntikojun sisään ja räjähtänyt kohdatessaan kojussa olevan vedenlämmittimen.

Selvitysten perusteella nestekaasupullojen säilytystila ei ollut riittävän hyvin tuulettuva. Näin ollen pullosta vuotanut nestekaasu ei päässyt haihtumaan suoraan ulkoilmaan. Myös myyntikojun poistoilmanvaihto on voinut tehostaa nestekaasun imua sisätilaan.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos on tehnyt tänään perjantaina ylimääräisen valvontakäynnin kaikkiin Lappeenrannaan kauppatorin kahvikioskeihin. Valvontakäynnin perusteella pelastuslaitos kehottaa kaikkia kahvilayrittäjiä parantamaan kaasupullojen säilytystilojen ilmanvaihtoa sekä estämään kaasun pääsyn kahvilatiloihin.

Palanut vetykioski
Kaasupullot sijaitsivat vetykioskin takaosassa.Anne Laine /Yle

Onnettomuus sattui eilen torstaina aamulla vähän ennen kello seitsemää. Räjähdys rikkoi lihapiirakoistaan tunnetun kahvikioskin rakenteita. Yksi ulkoseinä repesi ja ikkunapleksit irtosivat. Yksi asiakas sai lieviä vammoja.

Lappeenrannan torin kahvikioskit ovat kuuluisia, koska niissä myydään tunnettuja vetyjä ja atomeja. Ne ovat paikallisia herkkuja, joissa on lihapiirakan sisällä täytteinä kinkkua tai kananmunaa.