Kokaiininkäyttö moninkertaistui Suomessa, mutta kallis hinta rajoittaa käyttöä – kokaiini leviämässä etelästä muualle maahan

Suomessa huumeita käytetään samalla tavalla kuin itäisessä Euroopassa.

huumeet
Marokossa takavarikoitua kokaiinia
Marokon viranomaiset esittelivät takavarikoimaansa kokaiinilastia toimittajille viime vuoden lokakuussa. Kokaiinia takavarikoitiin 2,5 tonnia ja kymmenen ihmistä pidätettiin epäiltyinä kansainväliseen huumekauppaverkostoon kuulumisesta.Abdelhak Senna / EPA

Vaikka kokaiinin käyttö on Suomessa moninkertaistunut muutaman vuoden aikana, ovat määrät yhä pieniä verrattuna moniin muihin maihin. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n vuoden 2017 jätevesitutkimuksesta. (siirryt toiseen palveluun)

– Kokaiinin käyttö on edelleen voimakkaasti painottunut eteläiseen Suomeen, vaikka kokaiinia todetaankin enenevässä määrin myös muualla maassa, kommentoi oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:n tiedotteessa tutkimusta.

Suomi on yhä vahvasti amfetamiinin ja metamfetamiinin maa huumeidenkäytön osalta. Esimerkiksi Keskusrikospoliisin huumelaboratorioon tuli viime vuonna tutkittavaksi noin 130 kilogrammaa takavarikoitua amfetamiinia, kun taas kokaiinia vajaa neljä kiloa, kertoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi poliisihallituksesta. Myös ekstaasia käytetään koko maassa.

Kokaiininkäyttöä hillitsee hinta

Amfetamiini oli aiemmin yleisin stimulanttihuumausaine, mutta viime aikoina sen käyttö on tasaantunut samalla, kun metamfetamiini on noussut amfetamiinin rinnalle. Tämä näkyy Saukoniemen mukaan takavarikoissa.

THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää kertoo, että metamfetamiinin huippuvuosi oli 2016, kun käyttö kasvoi lähes nollasta ohi amfetamiinin. Nyt tilanne on tasoittunut.

Kankaanpään mukaan suomalaisten huumeiden käyttö on samankaltainen kuin Itä-Euroopassa. Etelä- ja Länsi-Euroopassa kokaiini on pääaine, mutta Saukoniemi ja Kankaanpää arvelevat, että Suomessa käyttöä hillitsee kokaiinin korkea hinta.

Tampere erottui ekstaasinkäytössä

Kansainvälisesti verrattuna huumeidenkäyttö on kohtuullisella tasolla Suomessa. Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen vertailuissa (siirryt toiseen palveluun) erottuvat kuitenkin Tampere ja ekstaasi: Kaupungissa käytettiin yhdeksänneksi eniten ekstaasia vuoden 2017 vertailussa.

Tosin sijoitukset ja määrät vaihtelevat eri vuosina. Esimerkiksi vuonna 2014 Oulu oli seitsemäs ekstaasinkäytössä.

Myös metamfetamiinin huippuvuosi 2016 näkyy tilastoissa niin, että suomalaiset kaupungit hallitsivat sijoja 5, 6, 7, 9 ja 10. Vuoden 2017 metamfetamiinivertailussa ensimmäinen suomalaiskaupunki on Helsinki sijalla 14.

Lahti yhä kärkikastia

Suomen epävirallista huumepääkaupungin titteliä varsinkin amfetamiinin osalta pitää edelleen Lahti. Kaupungissa ei tehty jätevesitutkimusta vuonna 2017, mutta vuoden 2016 vertailuissa Lahdessa käytettiin viidenneksi eniten amfetamiinia eurooppalaisessa vertailussa.

Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen jätevesitutkimuksessa oli mukana 60 kaupunkia 19 maasta. Suomen osuudesta tutkimuksessa vastaa THL. Jätevesitutkimuksissa lasketaan huumausaineiden pitoisuuksia jätevesissä, joten tutkimus ei kerro, kuinka paljon käyttäjiä alueella on.

THL:n Kankaanpää muistuttaa, että mittausjakso on yksi viikko, joten vaihtelua voi olla.

– Esimerkiksi pitoisuudet ovat usein pienempiä keväällä, mutta kasvaneet talvella, Kankaanpää sanoo.