1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tullit

Katainen Trumpin terästulleista: "Toivomme, että vastatoimiin ei tarvitse ryhtyä"

EU toivoo yhä, että Yhdysvaltain presidentti myöntäisi unionille poikkeuksen teräkselle ja alumiinille määrättävistä suojatulleista. Presidentti Trump allekirjoitti asetuksen tulleista torstai-iltana.

tullit
Katainen puhuu katsoen kamerasta ohi vasemmalle. Hänellä on yllään tumma puku ja punapilkkuinen solmio.
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.Jose Mendez / EPA

BrysselEU odottaa vielä lisäselvityksiä ennen turvautumista vastatoimiin vastauksena Yhdysvaltain asettamille teräs- ja alumiinitulleille.

– On selvää, että yritämme saada vielä poikkeuksen korkeammista tulleista, sanoi kaupasta vastaava komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen lehdistötilaisuudessa.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, miten pian vastatoimiin voitaisiin ryhtyä, jos EU ei saa poikkeusta suojatulleihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti eilen torstaina määräyksen, joka määräsi 25 prosentin suojatullit teräksen ja 10 prosentin tullin alumiinin tuonnille.

Suojatullit tulevat voimaan 15 päivän kuluttua. Trump sanoi, että Kanada ja Meksiko saavat poikkeuksen tulleista, ja että tulleista tulee "hyvin joustavat".

EU on valmistellut listan tuotteista, joille voidaan määrätä suojatullit vastineena Yhdysvaltain toimille. Listaa ei kuitenkaan oteta käyttöön heti.

– Jatkamme työtä tasapainottavien toimien suhteen, mutta toivomme, että meidän ei olisi pakko käyttää niitä, Katainen sanoi.

EU valmistautuu myös valittamaan Yhdysvaltain toimista kansainväliselle kauppajärjestölle WTO:lle, jos poikkeusta ei saada.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström tapaa huomenna lauantaina Yhdysvaltain kauppaministerin Robert Lightizerin.

Lue seuraavaksi