Ruotsalaisen kirjakustantajan pidätysdraama jatkuu Kiinassa: "Ei halua tavata ruotsalaista lääkäriä"

Kiinan mukaan mahdollisesti ALS-tautia sairastava Gui Minhai on kunnossa.

Ulkomaat
Julisteissa Gui Minhain ja Lee Bo:n kuvat
Ruotsin kansalainen Gui Minhai on yksi viidestä kirjakauppiaasta, joiden kohtelu herätti huolta Kiinan viranomaisten otteista Hongkongissa.Jerome Favre

Kiina on kiistänyt Ruotsin valtion "perusteettomia syytöksiä", jotka ovat liittyneet Kiinassa pidätettyyn, ruotsin kansalaisuuden omaavaan kirjakauppiaaseen Gui Minhaihin.

Muun muassa EU ja Ruotsi ovat vaatineet Kiinan johtoa arvostelevia kirjoja kustantaneen Guin vapauttamista. Torstaina Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tuomitsi Pekingin kiellon, jonka mukaan ruotsalainen lääkäri ei voisi tavata Hongkongissa asuvaa kirjakauppiasta.

– Kiinan toiminta ei ole hyväksyttävää ja on aiempia lupauksia vastaan. Niiden mukaan maamme kansalaisilla on oikeus tavata ruotsalaista lääkäriä, Wallström sanoi.

Gui "hyvässä kunnossa"

Guin epäillään sairastavan lihasten toimintaa ohjaavia liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia. Kiina ilmoittaa vastauksessaan hänen olevan hyvässä fyysisessä kunnossa ja että viranomaiset ovat jo järjestäneet hänelle lääkärintarkastuksen.

– Hän ilmaisi asian niin, että tällä hetkellä hän ei halua tavata ruotsalaista lääkäriä, Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang kertoi toimittajille.

– Olemme jo kertoneet toiveemme ruotsalaisille ja toivomme että he voivat kunnioittaa niitä. Emme myöskään hyväksy ruotsalaisten perusteettomia syytöksiä, Geng lisäsi.

Tunnustus videolla?

Helmikuussa Gui putkahti julkisuuteen videolla, jossa hän tunnusti toimineensa väärin. Videolla Gui Minhai syytti lisäksi Ruotsin viranomaisia manipuloinnista ja siitä, että nämä ovat pyrkineet tekemään hänen tapauksestaan sensaation.

Tammikuussa Poliisiksi esittäytyneet siviiliasuiset miehet pidättivät 53-vuotiaan Guin junasta kahden ruotsalaisdiplomaatin seurasta. Ruotsalaisten diplomaattien oli tarkoitus saattaa hänet Pekingiin tapaamaan ruotsalaista lääkäriä Ruotsin suurlähetystössä.

Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjakauppiaasta, jotka ovat myyneet juorukirjoja Kiinan poliittisista johtajista. Ensimmäisen kerran hän katosi vuonna 2015 Thaimaan-lomaltaan.

Lue lisää:

Myös EU vaatii Kiinassa pidätetyn ruotsalaisen vapauttamista

Ruotsin kansalaisen pidätys kiristää jälleen Ruotsin ja Kiinan suhteita – Gui Minhai otettiin kiinni junasta ruotsalaisdiplomaattien seurasta

Kiinan vainoamia ihmisiä katoaa Thaimaassa – saako Thaimaa vastineeksi poliittista tukea?