Tulli: Lääkkeiden laiton maahantuonti on kasvanut räjähdysmäisesti

Tulli takavarikoi vuonna 2017 huumelääkkeitä kaksinkertaisen määrän edellisvuoteen verrattuna. Määrä on lähes viisinkertainen viiden vuoden keskiarvoon nähden.

Tullin takavarikko
Lääkkeitä.
AOP

Tullin haaviin jäi vuonna 2017 huomattavasti edellisiä vuosia enemmän huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä.

Käytännössä kyse on internetin kautta tilatuista aineista, jotka on paljastettu ja otettu haltuun postiliikenteestä tai kuriirilähetyksistä.

Sen sijaan henkilökohtaisesti kiellettyjen lääkkeiden kanssa rajan yli näyttäisi yrittävän harvempi, sillä vain noin kymmenesosa takavarikoista tehtiin matkustajaliikenteessä.

Takavarikoidut huumelääkkeet
Yle Uutisgrafiikka

Mieshormonia tukkuerinä

Takavarikkojen perusteella myös dopingaineita yritetään tuoda maahan yhä runsaammin.

Merkittävä muutos dopingaineiden salakuljetuksessa oli se, että niitä yritettiin saada yli aiempaa suurempina lasteina. Esimerkiksi

testosteronia tuotiin jopa usean tuhannen ampulin satseina. Jauhemaisena erät saattoivat olla useiden kilojen suuruisia.

Muutama mikrogramma voi viedä hengen

Kaikenkaikkiaan tulli takavarikoi vuonna 2017 yhteensä 3 175 kiloa huumausaineita, mikä on yli 2 000 kiloa enemmän kuin edellisvuonna. Eniten kiloja kertyi khat- ja hasistakavarikoista.

Toisaalta, etenkin uudempien huumaavien aineiden puolella painoltaan pienetkin erät voivat olla katukauppaan päästessään erittäin tuhoisia.

Esimerkiksi opioideihin kuuluvia fentanyylijohdannaisia tulli takavarikoi noin 90 grammaa. Johdannaisista karfentaniilia, joka

on 10 000 kertaa vahvempaa kuin morfiini, takavarikoitiin 0,12 grammaa, tulli tiedottaa.