SAK vaatii pääministeriltä selvitystä – Mikä on hallituksen rooli ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisessa?

Olennaista on kyetä arvioimaan, onko hallituksen piirissä enemmänkin kannatusta selvitykselle vai onko kyseessä yksittäisen ministerin arviointi, SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola sanoo.

Työttömyysturva
SAK:n logo Hakaniemessä
Henrietta Hassinen / Yle

Maan hallituksen ja työmarkkinakentän välit ovat kiristymässä entisestään. Hallituspuolue Siniset on esittänyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista kaikille palkansaajille riippumatta siitä, kuuluuko työntekijä liittoihin tai työttömyyskassoihin.

SAK pitää sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) mahdollista uudistusta koskevaa selvitystä kilpailukykysopimuksen vastaisena. SAK perää pääministeriltä selvitystä, mikä on hallituksen rooli työttömyysturvan uudistamista koskevassa selvitystyössä.

Onko hallituksen piirissä enemmänkin kannatusta selvitykselle?

– Olennaista on, että kyetään arvioimaan, onko hallituksen piirissä enemmänkin kannatusta selvitykselle, vai onko kyseessä yksittäisen ministerin arviointi, Huutola sanoo

– Koemme tämän hyökkäykseksi ay-liikettä kohtaan.

Siniset on perustellut uudistusta sillä, että jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain viisi ja puoli prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurimman osan etuuksista kustantavat valtio sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksuna. Kassoihin kuulumattomat rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy.

Huutola: Ajatusta esittäneet eivät tunne järjestelmää.

SAK:n varapuheenjohtajan Matti Huutolan mukaan ajatusta esittäneet eivät tunne järjestelmää.

– Työttömyysvakuutusrahastohan palauttaa niiden jäsenten osalta maksetut vakuutusmaksut Kelalle takaisin, jotka eivät ole vakuuttaneet itseään kassojen kautta, Huutola sanoo.

Huutolan mukaan SAK on valmis nopeasti laajoihinkin vastatoimiin, jos kolmikantainen yhteistyö unohdetaan.

– On hyvä, että elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toi jo näkemyksensä julkisuuteen. Onko se hallituksen näkemys, jää sitten nähtäväksi, Huutola toteaa.

SAK valmis laajoihin vastatoimiin

Huutola sanoo toivovansa, että myös pääministeri Juha Sipilä (Kesk.) on sitä mieltä, että tämä hallitus ei ole valmistelemassa tämän kaltaisia ajatuksia.

– SAK:n hallitus aikoinaan ei olisi hyväksynyt kilpailukykysopimusta, ellemme olisi tulleet vakuuttuneiksi siitä, että tämän hallituskauden aikana työttömyysturvaan kuin muihinkaan työelämäkysymyksiin ei tule muutoksia muutoin kuin että olemme yksimielisiä, Huutola summaa.