1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Koira pääsee yhä useammin mukaan kauppakeskukseen – Koda-husky suhtautuu levollisesti ihmisvilinään

Allergiayhdistystä tilanne arveluttaa, sillä 15 prosenttia ihmisistä on yliherkkiä eläimille.

Koda ei ole Koskikeskuksen hälinästä moksiskaan. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Koiran saa nykyään yhä useammin ottaa mukaan ostoskeskukseen. Tampereella esimerkkiä näyttää Koskikeskus, joka ehti ensimmäisenä Pirkanmaalla myöntää sisäänpääsyn lemmikeille.

Kittiläläinen Iida Poikela hyödynsi tilannetta vieraillessaan kaupungissa perjantaina. Hän oli liikkeellä kauniisti käyttävän Kodan kanssa.

– Näyttää olevan rauhallisin mielin koirakin. Ihan mukava, että pääsee käymään hänen kanssaan täällä.

Koda-husky vieraili Tampereen Koskikeskuksessa perjantaina. Kuva: Jani Aarnio/Yle

Muilta asiakkailta Iida Poikela on saanut vain positiivista palautetta. Koda on tuonut hymyn kasvoille ja ihmiset ovat tulleet juttelemaan omistajan kanssa.

Mahdollista myös muualla

Koskikeskuksen omistaa myös Virossa ja Tanskassa toimiva kiinteistösijoitusyhtiö Citycon Oyj. Suomessa sen hallussa on kaikkiaan 13 kauppakeskusta, joista 8:aan lemmikkieläimet ovat tervetulleita.

Osaan pääkaupunkiseudun kauppakeskuksia lemmikkieläimet ovat päässeet jo usean vuoden ajan, mutta ovet ovat koirille auki myös IsoKristiinassa Lappeenrannassa, Sampokeskuksessa Rovaniemellä ja Koskikeskuksessa Tampereella.

– Hyvin vähän täällä on lemmikkejä näkynyt, eli kenenkään ei tarvitse pelätä että koirat valloittavat Koskikeskuksen, kaupallinen johtaja Mari Laaksonen sanoo.

Citycon sallii koirat kauppakeskustensa yleisissä tiloissa, mutta myymälät, kahvilat ja ravintolat päättävät itse, haluavatko ne eläimiä tiloihinsa. Yhtiö painottaa, että koirat ovat kauppakeskuksessa omistajansa vastuulla ja ne on myös pidettävä kytkettyinä.

– Painotamme huomaavaisuutta muita asiakkaita kohtaan, Laaksonen sanoo.

Lempäälän Ideaparkissa koirat saavat toistaiseksi odotella omistajiaan ulkopuolella. Kuva: Jani Aarnio/Yle

Pirkanmaalla muutkin suuret kauppakeskukset harkitsevat lemmikkien päästämistä niiden tiloihin. Esimerkiksi Lempäälän Ideaparkissa asiaa on pohdittu pitkään. Keskus näyttää asialle varovaisesti vihreää valoa, ja sama tilanne on Tampereen Tullintorilla sekä pian aukeavassa kauppakeskus Ratinassa.

– Asiasta on keskusteltu sisäisesti ja kyllä se nähdään hyvin mahdollisena, että koiriakin päästetään tänne, kauppakeskusjohtaja Visa Vainiola Ideapark Lempäälästä sanoo.

Muutos jakaa keskustelijoiden mielipiteet

Koirien salliminen kauppakeskuksissa herättää paljon mielipiteitä, kertoo myös Ylen nettisivulla maanantaina avattu keskustelu. Rajalinja ei kuitenkaan kulje koiran omistamisessa, sillä monet koiralliset pitävät kauppakeskusreissuja turhina kun taas monet koirattomat ovat valmiita ne sallimaan.

"Täytyy huomioida allergiset, koiria pelkäävät ja antaa rauha avustaville palveluskoirille. Olen koiramyönteinen ja harrastanut, työskennellyt näiden kanssa, näen ettei suurin osa ihmisistä osaa pitää koiraa oikein." - Jonah

Itselläni on koira ja ei kyllä ole käynyt mielessä, että sen kanssa lähtisin kaupoille ostoksille saatikka ravintolaan syömään.

Nimimerkki Mykistynyt

"Mielestäni koirat saavat tulla kauppoihin ja ravintoloihin yleiseurooppalaiseen malliin. Olen hyvin allerginen kaikelle mahdolliselle enkä ole koskaan havainnut että koirat tuoksuisivat kuin "Saaronin lilja" voimakkaille haju- tai partavesille joissa jotkut ihmiset suorastaan kylpevät. Suomi on valitettavasti kieltojen maa. Elä ja anna toistenkin elää. Aina voi kiertää kauempaa jos ei jotain asiaa siedä niin kuin itse kierrän hajuvesiosastot. Eläimet ovat usein puhtaampia kuin moni luulisi." - SuperHornet

"Itselläni on koira ja ei kyllä ole käynyt mielessä, että sen kanssa lähtisin kaupoille ostoksille saatikka ravintolaan syömään. Uskooko koiranomistajat todella, että oma rekku nauttisi palloilla näissä meluisissa ostoskeskuksissa ja mitäs sitten, kun tulee se pissahätä tai isompi hätä huh huh. Avustuskoirat on ok!" - Mykistynyt

Saksassa oli ihan aidosti hyväksyttyä kulkea koiran kanssa vaikka kahvilaan.

Nimimerkki Hjoltron

Keskustelussa tuli esille myös kokemukset ulkomailta. Keskustelijoiden mukaan esimerkiksi Keski-Euroopassa koiriin suhtaudutaan paljon myönteisemmin kuin meillä. Sallivampi linja voisi toimia siedätyshoitona, uskoo esimerkiksi keskusteluun osallistunut nimimerkki laura464.

"Allergisia ja koirapelkoisia olisi vähemmän, jos koirat saisivat oleskella vapaammin ihmisten kanssa, toisin kun usein kuulee väitettävän. Eristäminen ja panikointi eivät auta, siedättäminen paljon parempi keino. Peukku sille, että kauppakeskuksiin saa tulla koiran kanssa. Koiran, kuten ihmistenkin on toki osattava käyttäytyä." - laura464

"Minulla on meille suomalaisille yleinen riesa: masennus. Pieni koirani on iloinen pakko lähteä kotoa liikkeelle muutoinkin kuin vain töihin ja selviän ilman lääkkeitä. Liikun koirani kanssa siellä, missä en kohtaa haukkuvia ihmisiä. En aio ostoskeskuksiin lähteä, vaikka lupa olisikin. Valittajia tulee kyllä vastaan. Saksassa oli ihan aidosti hyväksyttyä kulkea koiran kanssa vaikka kahvilaan. Täällä Suomessa me olisimme vakiasiakkaita!" - Hjoltron

Allergiayhdistykset suhtautuvat varauksellisesti

Pirkanmaan Astma- ja Allergiayhdistyksessä tilanteeseen suhtaudutaan hyvin varauksellisesti. Huolta tunnetaan varsinkin eläinallergikoista.

– Miten ne pärjäävät, joilla on voimakasta nuhaa ja silmien kutinaa sekä ahdistuksena tuntuvia hengitystieoireita, toiminnanjohtaja Terhi Hurme kysyy.

Terhi Hurme kyseenalaistaa lemmikkien pääsyn kauppakeskuksiin. Hän kehottaa tarkastelemaan vaikutuksia myös yliherkkyyksistä kärsivien työntekijöiden kannalta.

– Heidän on kuitenkin mentävä työpaikalleen. Haluan herätellä työnantajia miettimään tätä asiaa etukäteen.

Miten ne pärjäävät, joilla on voimakasta nuhaa ja silmien kutinaa.

Terhi Hurme

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa ottaa asiaan hiukan toisenlaisen näkökulman. Vaikka hänkään ei pidä koirien päästämistä kauppakeskuksiin viisaana, hän uskoo, että allergisten näkökulmasta muutos on lopulta pieni.

– Lemmikkejä on nykyään ihmisillä jo niin paljon, että allergeenit kulkeutuvat julkisiin tiloihin joka tapauksessa, Vuorenmaa sanoo.

Koiran pitää olla hyvin sosiaalistettu, eikä se saa kokea oloaan epämukavaksi.

Liisa Suoninen

Vuorenmaan mukaan Allergialiittoon on tullut jonkin verran yhteydenottoja lemmikkien päästämisestä julkisiin tiloihin. Keskustelu oli vilkasta viitisen vuotta sitten, kun lakia vuonna 2012 muutettiin niin, että kahvilat ja ravintolat voivat sallia lemmikit asiakastiloissaan. Mitään valtavaa koiraryntäystä ravintoloihin muutos ei kuitenkaan tuonut.

– Sama voi olla tilanne kauppakeskuksissakin, Vuorenmaa sanoo.

Kennelliitto: Koiran ehdoilla

Suomen Kennelliitto muistuttaa, että vaikka koiran voi ottaa mukaan kauppakeskukseen, pitää mennä koiran ehdoilla. Kaikkia koiria ei voi kauppakeskukseen tai vastaavaan paikkaan viedä.

– Jos koira tuntee olonsa turvalliseksi eikä häiritse käytöksellään muita ihmisiä, voi sen ottaa mukaan. Eli koiran pitää olla hyvin sosiaalistettu, eikä se saa kokea oloaan epämukavaksi, Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen sanoo.

Suonisen mukaan kauppakeskuksessa äänet ja ihmispaljous, liukkaat lattiat ja rullaportaat voivat hämmentää koiraa, jos se ei ole tottunut vastaaviin tilanteisiin.

– Koira kannattaa käyttää tarpeillaan ennen sisälle kauppakeskukseen menoa, eikä sen kanssa kannata viettää sisällä liian pitkää aikaa, Suoninen muistuttaa.

LUE MYÖS: Pitääkö koiran päästä mukaan shoppailemaan? Miten käy allergisille? Keskustele