Hyppää sisältöön

Siinä vierähti 40 vuotta, ennen kuin Ilmavoimien Big Band ja Jyväskylä Sinfonia pääsivät yhdessä lavalle

Jyväskylä Sinfonian ja Ilmavoimien soittokunnan täydet kokoonpanot ovat viimeksi tehneet yhteistyötä 40 vuotta sitten viihdekonsertissa helmikuussa 1978.

Yhteiskonsertti kunnioittaa 100-vuotiasta Ilmavoimia ja legendaarista jazzpianistia Oscar Petersonia.
Harvinaisen yhteiskonsertin tekijät arvioivat pitkää taukoa ja sen päättymisen tulosta.

Orkestereiden pitkä yhteisesiintymisten välinen tauko päättyy lauantaina, kun Sinfonia ja Ilmavoimien Big Band nousevat Paviljongin lavalle. Konsertin sooloytimenä on Grammy-palkinnon napannut jazzpianisti Marian Petrescu trionsa kanssa.

Harvinainen yhteiskonsertti on tribuutti sekä satavuotiaalle Ilmavoimille että legendaariselle jazz-pianisti Oscar Petersonille. Marian Petrescun soittoa verrataan usein Petersonin taituruuteen. Suomessa Petrescu esiintyi jo 15-vuotiaana Pori Jazzissa. Siitä lähtien hänen uraansa ovat leimanneet kansainväliset menestykset pianokilpailuissa ja jazz-festivaaleilla.

Vuonna 2009 Marian Petrescu voitti tavoitellun Grammy-palkinnon ensimmäisenä suomalaisena jazzmuusikkona. Petrescu soittaa levyllä Resonance Big Band Plays Tribute to Oscar Peterson. Levyn raita West Side Story palkittiin parhaan instrumentaalisovituksen Grammylla.

Marian Petrescun Trio täydentää Jyväskylä Sinfonian ja Ilmavoimien Big Bandin jazz-sointia. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kapellimestari ja Petrescun trio mukaan lukien yhteiskonsertti kokoaa yhteen liki 60 muusikkoa. Konsertin ohjelmiston sovituksista ja osin sävellyksistäkin vastaa illan kapellimestari Krzysztof Dobosiewicz.

– Luulisin, että klassinen maailma oli ehkä aikoinaan vähän sulkeutunut kevyemmän musiikin puolelle. Nyt ajat ovat muuttuneet ja yhteistyön pitäisi olla helpompaa, pohtii Dobosiewicz.

Kapellimestarin monttu jäi auki

Kolmantena konsertin harjoituspäivänä Dobosiewicz yltyy kehumaan yhteiskonserttia huikeaksi kokonaisuudeksi.

– Suoraan sanottuna kaikki toimii niin kuin kuvittelin ja jopa paremmin. Olen erittäin tyytyväinen kumpaankin bändiin. Jäi monttu auki itselläkin.

Kapellimestari Krzysztof Dobosiewicz tunnustaa, että orkestereiden yhteissoitto sujui niin hyvin, että hänellä jäi monttu auki. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Krzysztof Dobosiewicz ja Marian Petrescu ideoivat Oscar Peterson –konserttia ensi kerran jo 23 vuotta sitten.

– Yritettiin tehdä se 18 vuotta sitten, mutta omasta mielestäni en ollut silloin vielä valmis. Luojan kiitos sitä versioita ei ole koskaan soitettu. Sitten oli puolitoista vuotta käsivamman takia pois kapellimestarin töistä. Niinpä tein konsertin uudestaan aikuisena miehenä, kokeneena sovittajana ja säveltäjänä.

Musiikkimajuri lupaa jatkoa

Ilmavoimien soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Juha Ketola muistaa, että vuosien varrella orkesterit ovat lainailleet tosiltaan yksittäisiä keikkamuusikoita.

– Tosiaan 40 vuotta on kulunut edellisestä yhteistyöstä. Jo oli aikakin toimia. Mikäs sen hienompaa, kun kaksi orkesteria on nyt pitkästä aikaa yhteistyössä.

Ketola uskoo, että orkestereiden nyt löytämä yhteinen sävel voi poikia jatkossa muitakin teemoja ja ideoita yhteiskonsertteihin.

Marian Petrescun sormet ovat pääosassa isojen orkestereiden yhteiskonsertissa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Pianisti Marian Petrescu kuvaa Sinfonian ja Big Bandin yhteiskonserttia koko herkuksi yhdellä lautasella.

– Minä olen ollut soittamassa maailman parhaimpien orkestereiden kanssa ja tehnyt monia projekteja. Ne eivät ole tuntuneet näin hyvältä. Tällaista olen aina halunnut tehdä ja tämä on elämäni suurin projekti, iloitsee Petrescu.

Jyväskylän Sinfonian intendentti Emma Anttila paljastaa, että aloitteen yhteiskonsertista tekivät Ilmavoimien Big Bandin muusikot muutama vuosi sitten.

– Tässä nyt ollaan, ja yhteistyö on lähtenyt käyntiin kyllä erinomaisesti. Ihan poikkeuksellinen konsertti saatiin tuotettua. Varmasti tulemme tätä jatkamaan.

Intendentti Emma Anttila Jyväskylä Sinfoniasta ja Ilmavoimien soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Juha Ketola. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
.
.