1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

USA:ssa kritiikkiä laittomien maahanmuuttajien kovaotteisista pidätyksistä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa äiti viedään lasten keskeltä kadulla Etelä-Kaliforniassa.

Kuva: Eugene Garcia / EPA

Yhdysvalloissa kritisoidaan Trumpin hallintoa ja viranomaisten tapaa laittaa täytäntöön maahanmuuttolain pykäliä. Julkisuutta on saanut laajalti video, jossa äiti haetaan kovaotteisesti itkevien lasten keskeltä ja viedään pidätettynä Yhdysvaltain tulli- ja rajaturvallisuusajoneuvoon.

Monet ovat kommentoineet järkyttyneensä sosiaalisessa mediassa julkaistusta pidätysvideosta. Pidätys tehtiin äidin tyttärien nähden ja he jäävät itkemään kadulle, kun äiti viedään pois National Cityssä San Diegon eteläosassa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC välittää videon tapahtuneesta (siirryt toiseen palveluun).

Perheiden erottamista pidetään julmana ja kohtuuttomana.

– Voit hoitaa työsi ilman, että perheenjäsenet erotetaan dramaattisesti. Kyseessä on yksinhuoltaja äiti, joka käveli kolmen lapsensa kanssa. Poliisit noutivat ja tempaisivat hänet pois lapsistaan, sysäsivät hänet autoon ja jättivät hänen lapsensa kadulle, kuvailee naisen asianajaja Andres Moreno.

Kiinniotetulla naisella epäillään olevan jonkinlainen rooli salakuljetuksessa. Hänen uskotaan olevan myös laittomasti Yhdysvalloissa.

Asianajaja Moreno sanoi, että hänen asiakkaansa kiistää väitteet salakuljetuksesta. Häntä ei ole syytetty salakuljetuksista, eivätkä viranomaiset ole antaneet mitään todisteita siitä.

Naisen 17, 15 ja 12-vuotiaat lapset asuvat nyt sukulaisten kanssa San Diegon alueella.

Tapauksia on muitakin, raportoivat uutistoimistot.

Trumpin hallinto puuttui tällä viikolla tilanteeseen estääkseen Kaliforniassa lain, joka rajoittaa paikallista poliisiyhteistyötä liittovaltion maahanmuuttajien kanssa. Hallinnon mukaan laki estää rikollisten poistamista. Lain kannattajat puolestaan väittävät, että poliisi tarvitsee yhteistyötä maahanmuuttajayhteisöjen kanssa rikollisuuden torjumiseksi.

Presidentti Donald Trump jatkaa tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaansa. Hän aikoo vierailla Kaliforniassa ensi viikolla katsomassa prototyyppejä muurista, jonka hän on luvannut rakentaa Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle.