Vehviläinen: Ikävää, että Vapaavuori suhtautuu maakuntauudistukseen näin kylmästi

Ministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kommentoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa pitävänsä selkeänä, että hallitus ja hallituspuolueet vievät sote- ja maakuntauudistusta määrätysti eteenpäin.

Anu Vehviläinen
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi ihmettelevänsä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) sote- ja maakuntauudistukseen kohdistamaa kritiikkiä.

– Olen hämmästellyt sitä pitkin matkaa, mutta on hyvä asia että hän sanoo sen suoraan ääneen eikä tee vain kulisseissa töitä, Vehviläinen kommentoi Vapaavuoren näkemyksiä TV1:n Ykkösaamun lähetyksessä lauantaina.

Vapaavuori arvosteli maakuntauudistusta aiemmin tällä viikolla kovin sanankääntein toteamalla, että "maakuntauudistushan kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä".

Vehviläinen piti kuitenkin selkeänä, että hallitus ja hallituspuolueet vievät sote- ja maakuntauudistusta määrätysti eteenpäin.

– Pidän valitettavana, että pormestari suhtautuu näin kylmästi tähän uudistukseen, Vehviläinen totesi.

Hän sanoo näkevänsä, että pääkaupunkiseudulla on paljon annettavaa ja toivovansa, että isot kaupungit ovat mukana uudistuksessa.

Vehviläinen painotti maakuntauudistuksen karsivan hallintohimmeleitä, ja tuovan päätöksenteon lähemmäs äänestäjiä, kun esimerkiksi kuntayhtymiä korvautuu maakunnilla. Vehviläisen mukaan yli 400 hallintohimmeliä poistuu ja tilalle tulee 18 maakuntaa.

Vehviläinen: Muilta puuttuu selkeä uudistusmalli

Vehviläinen kommentoi, että isoa uudistusta tehtäessä jokainen löytää oman kulmansa, jota vastustaa. Hän kuitenkin mainitsi, että hallitus on ainoa, jolla on selkeä uudistusmalli, joka oppositiolta ja yksittäisiltä hallituspuolueiden uudistuskriitikoilta puuttuu.

Kokoomuksesta uudistusta on kritisoinut myös kansanedustaja Elina Lepomäki, joka ilmoitti helmikuussa ettei halua sote- ja maakuntauudistusta vietävän eteenpäin.

Ylen aiemmin tällä viikolla tekemän soittokierroksen perusteella kokoomuksen sote-kapina on kuitenkin vähäistä, mutta osa kansanedustajista halusi asettaa ehtoja uudistukselle.