Hyppää sisältöön

Leffateatterista tuli kuntosali, apteekista matkatoimisto – katso kuusi kohdetta, joista kolme katosi ja kolme pelastui jälkipolville

Osa kulttuurihistoriallisesti arvokkaista sisätiloista on menetetty, osa elää yhä loistonsa päiviä. Kysyimme Helsingin kaupunginmuseon tutkijalta, Johanna Björkmanilta, mikä vanhoista interiööreistä tekee erityisiä.

Tässä oli ennen elokuvateatteri Bristol. Sen tilalla on kuntosali. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

1

ENNEN: Bio Bristol edusti 1960-luvun pelkistettyä tyyliä

“Aikatalossa sijainnut Bio Bristol rakennettiin Helsinkiin 1960-luvulla. Sen suunnitteli arkkitehti Eliel Muoniovaara, joka piirsi paljon elokuvateattereita, kaikkiaan 90. Bristolin tyyli oli modernia ja yksinkertaista. Se edusti omaa aikaansa: Sali ei ollut koristeellinen, vaan yksinkertainen puupaneloituine seinineen. Parvelle johti hienot, veistokselliset sivuportaat. Bristol oli ensi-iltateatteri ja suuri sellainen. Katsomoon mahtui noin 800 henkeä.”

Bio Bristol sijaitsi Helsingissä osoitteessa Mikonkatu 8.

Kuva: Juho Nurmi / Helsingin kaupunginmuseo

2

NYT: Elokuvateatterit ovat lopettaneet yksi kerrallaan

“Bio Bristol purettiin vuonna 2010. Aikatalo vuokrasi tilan seuraavalle käyttäjälle ja paikkaan rakennettiin kuntosali. Teatterin kallistukset on poistettu. Elokuvateatterin historiaa ei välttämättä enää huomaa paikasta. Kulttuurihistoriallisesti on surullista, että leffateatterit ovat lopettaneet yksi kerrallaan. Finnkinolla on Helsingissä enää Tennispalatsi, Kinopalatsi ja Maxim, kun sillä oli vielä 1980-luvun sitten useita teattereita. Muita yrittäjiä on vähän.”

Bio Bristolin tilalla Helsingissä on nykyisin liikuntakeskus Esport Bristol.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

3

ENNEN: Kotka-apteekissakin kalusteet suunniteltiin suoraan tilaan

“Kotka-apteekin talo on vuodelta 1908–1910. Apteekin sisustuksen suunnitteli Selim A. Lindqvistin kanssa työskennellyt Fridrich Lüsch, joka piirsi myös helsinkiläisen Joutsen-apteekin kalusteet. Kun Kotka-apteekki lopetti, sisustus huutokaupattiin. Vanhoissa apteekeissa sisustus suunniteltiin aina suoraan tilaan. Nämäkin jugend-kalusteet olivat puusepän tähän tilaan varta vasten tekemät. Samalta ajalta peräisin olevia apteekkeja on Suomessa jäljellä todella vähän. Helsingissä on jäljellä enää Joutsen-apteekki.”

Kotka-apteekki toimi Helsingissä Lönnrotinkadun ja Annankadun kulmassa.

Kuva: Jan Alanco

4

NYT: Vanhojen apteekkien interiööreistä säilyy usein vähän

“Vanhojen apteekkien sisustus oli usein kokonaisuus, jossa esteettinen kokonaisvaikutelma syntyi puisista kalusteista, valaisimista, lasimaalauksista ja kauniista klinkkerilattiasta. Nykyisin Kotka-apteekin tiloissa toimii matkatoimisto. Yleensä entisistä interiööreistä säilyy vähän: lattia, katto ja seinät saattavat pysyä, mutta ei paljon muuta sellaista, joka viittaisi entiseen. On monia syitä, miksi vanhojen apteekkien interiöörejä ei ole enää jäljellä. Sisustus on usein ollut apteekkarin omaisuutta ja apteekkilaki on määrännyt apteekin paikan. Jos apteekki on muuttanut, myös sisustus on lähtenyt. Vanhoja kalustuksia ei ylipäätään arvostettu 1960-1970-luvulla ja niitä purettiin ympäri Suomen."

Entisen Kotka-apteekin tiloissa toimii nykyisin matkatoimisto Aventura.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

5

ENNEN: Kansallisosakepankin pääkonttori edusti 1920-luvun klassismia

“Onni Tarjanteen suunnittelema Kansallisosakepankin pankkitalo on peräisin 1890-luvulta. Onni Tarjanteen suunnittelema pankkisali puolestaan on 1920-luvun perua. Se on suojeltu. Sali edusti 1920-luvun klassismia. Siinä oli hienoja piirteitä. Pankkisali oli kahden kerroksen korkuinen lasikatteinen, jopa monumentaalinen tila. Salia kiersi toisen kerroksen arkadi, jonka takana ovat sivutilat. Lasikatto oli pankkisaleille tyypillinen. Salin sisustusmateriaalit olivat arvokkaita ja saliin kuului puinen pankkikalustus.”

KOP:n pääkontorin pankkisali toimi Helsingissä osoitteessa Aleksanterinkatu 42.

Kuva: Kari Hakli

6

NYT: Pankkisalien katoaminen liittyy alan murrokseen

“Kansallisosakepankin pääkonttorin entinen pankkisali on suojeltu ja sitä yritetään vaalia, mutta erilainen käyttö hämärtää alkuperäistä ajatusta. Nyt samassa paikassa on vaateliike. Alkuperäinen kahden kerroksen korkuinen sali ja lasikatto ovat edelleen olemassa. Parvekkeen kaiteissa ja pylväissä on näkyvissä alkuperäisiä koristeaiheita. Usein pankkisaleista ei ole säilynyt muuta kuin pelkistetty tila. Kalusteet on purettu. Pankkisalien katoaminen liittyy alan murrokseen. 1970-luvulla konttoreita perustettiin tiuhaan. Silloin niitä oli kaikkialla. Enää niille ei ole tarvetta. Muutos on kiihtynyt 2010-luvun lopulla.”

Entisen KOP:n tilalla toimii vaatekauppa Other Stories.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

7

Suomen ensimmäinen uimahalli on edelleen käytössä

“Kun Yrjönkadun uimahalli otettiin käyttöön vuonna 1928, se oli poikkeuksellinen, ensimmäinen uimahalli Suomessa. Väinö Vähäkallion suunnittelema halli edustaa 1920-luvun klassismia. Hallissa on todella hieno, suojeltu sisätila: iso allas ja sen ympärillä kaksikerroksinen tila, jonka toisen kerroksen parveke avautuu altaalle. Tila on hyvin säilynyt, samoin kuin yksityiskohdat, kuten vaikkapa vanhat pukukaapit ja kalusteet. Hallissa on myös niin sanottuja lepohyttejä, joissa voi vaihtaa privaatisti vaatteita ja huilata saunomisen jälkeen. Yrjönkadun uimahalli on kokonaistaideteos, hieno miljöö. On uskomatonta, että siellä voi edelleen käydä aistimassa 1920-luvun klassismia. Paikka on samalla kertaa rauhoittava ja kohottava. Se on remontoitu 1990-luvun lopulla, jolloin se myös suojeltiin. Kaikki muutokset on tehty pieteetillä ja pohdittu tarkkaan.”

Yrjönkadun uimahalli toimii edelleen alkuperäisessä käytössään Helsingissä osoitteessa Yrjönkatu 21.

Kuva: Jussi Tiainen, Helsingin kaupunki

8

Lallukan taiteilijakodin sisätiloihin on kiinnitetty paljon huomiota

“Taiteilijakoti Lallukasta järjestettiin vuonna 1931 arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti arkkitehti Gösta Juslén. Rahat rakentamiseen tulivat kauppaneuvos Juho Lallukan säätiöltä. Rakennukseen tuli taiteilijoille yksityisiä koteja ja ateljeet. Alakerrassa on juhlasali, jota käytetään julkisemmin. Rakennuksen suunnitteluvaihe oli murrosaikaa. Vanhemman polven arkkitehdit halusivat pysytellä 1920-luvun klassismissa. Samaan aikaan funkkis teki voimakkaasti tuloaan. Juslenin kilpailuehdotus oli moderniudessaan rohkeampi kuin toetutunut rakennus. Sisätilojen suunnitteluun kiinnitettiin paljon huomiota. Talossa on paljon hienoja yksityiskohtia, materiaaleja ja pintoja. Lallukka on yksi harvoista kohteista, jotka on suojeltu lailla rakennusperinnön suojelusta. Restaurointi on tehty pieteetillä ja suunniteltu huolella. Alkuperäisiä, hyvinkin rikkaita värejä on palautettu ja muun muassa vanhat linoleum-lattiat on kunnostettu.”

Lallukan taiteilijakoti sijaitsee Helsingissä osoitteessa Apollonkatu 13.

Kuva: Jussi Tiainen

9

Lasipalatsi suunniteltiin alun perin väliaikaiseksi

“Helsingin Lasipalatsi restauroitiin 1998. Silloin palautettiin tilojen, materiaalien ja kalusteiden alkuperäisiä piirteitä. Elokuvateatteri Bio Rexin sali ja aulatilat ovat hienot ja liiketilat toimivat alkuperäisessä käytössä. Lasipalatsi on kiinnostava jo senkin takia, että sen suunnitteli kolme nuorta arkkitehtiä, joista Viljo Revellistä tuli myöhemmin kuuluisa. Kiinnostavaa on myös se, että Rakennuksen piti alun perin olla vain väliaikainen. Vuonna 1936 valmistunut Lasipalatsi edustaa funktionalismia. Se oli aikanaan rakennustyyppinä ja ulkoasultaan hyvin moderni. Lasipalatsissa oli liikkeitä ja isot ikkunat, joista näki suoraan kadulle. Liiketilat olivat läpikuljettavia. Vastaavaa funkkista ei ollut aiemmin nähty Helsingin keskustassa. Lasipalatsi on ollut suojeltu asemakaavalla vuodesta 2015. Ennen kuin Lasipalatsia alettiin kunnostaa, se oli pitkään alennustilassa ja rähjäinen. Restauroinnin jälkeen se pääsi uuteen loistoonsa.”

Lasipalatsi sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Mannerheimintiellä.

Juttua varten on haastateltu Helsingin kaupunginmuseon tutkijaa Johanna Björkmania.

Lue myös: Vanhat elokuvateatterit ja apteekit ovat katoava luonnonvara, nyt jännitetään Orionin ja Joutsenen tulevaisuutta

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle