Syyrian armeija halkaissut piiritetyn Itä-Ghoutan osiin

Kapinallisten tulitus estää siviilejä pakenemasta taisteluja.

Ulkomaat
Panssarivaunu on kadulla sorakasan takana. Panssarivaunun luukusta kurkistaa mies. Taustalla näkyy tuhoutunutta kaupunkimaisemaa. Taivas on haaleansininen.
Syyrian hallituksen joukot ovat jatkaneet hyökkäystään Itä-Ghoutan alueelle.SANA / EPA

Syyrian armeija on käytännössä halkaissut kapinallisten hallussa olevan alueen Damaskoksen koillispuolella kolmeen osaan.

Asiasta kertoo syyrialainen ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Järjestön mukaan Syyrian armeijan joukot ovat viimeisten kahden viikon aikana edenneet syvälle kapinallisten alueen sisään Itä-Ghoutassa. Kapinalliset ovat nyt jakautuneet kolmelle alueelle.

Tänään lauantaina armeija tunkeutui Mesraban kaupunginosaan, joka on viimeinen linkki piiritetyn alueen pohjois- ja eteläosien välissä. Lisäksi Harastan kaupunki on joutunut eroon muusta kapinallisalueesta.

Armeija ei ole kokonaan saanut Mesrabaa haltuunsa, mutta sen halki johtavat tiet ovat nyt armeijan ampumalinjalla.

Itä-Ghoutan suurimmat kapinallisryhmittymät, Jaish al-Islam ja Failaq al-Rahman sanovat käynnistäneensä vastahyökkäyksen.

Itä-Ghoutan 400 000 asukkaan väestö on sodan jaloissa. Viime viikkojen hyökkäyksen aikana yli tuhannen siviilin kerrotaan kuolleen. Ruoka- ja lääkepula on ankara.

YK onnistui tuomaan jonkin verran ruokaa Itä-Ghoutaan maanantaina ja perjantaina, mutta perille saatu ruokamäärä on aivan riittämätön. Lisäksi armeijan sotilaiden kerrotaan takavarikoineen suurimman osan lääkintätarvikkeista.

Armeijan haluaa nujertaa vuodesta 2013 Itä-Ghoutaa hallinneet kapinalliset, koska nämä tulittavat raskailla aseilla Damaskoksen keskustaa.

Syyrian hallitus sanoo avanneensa siviileille reittejä, joita pitkin he voisivat paeta. Uutistoimistojen mukaan juuri yksikään siviili ei ole lähtenyt, koska reitit eivät ole turvallisia.

Kapinalliset kiistävät tulittavansa pakoreittejä, mutta uutistoimisto Reutersin silminnäkijä kertoo, että kapinalliset ovat ampuneet pakoreittiä käsiasein ja kranaatinheittimillä.

Syyrian varaulkoministerin mukaan kapinallisten hallinnassa olleilta alueilta on löytynyt 24 tonnia myrkyllisiä aineita, kertoo Tass. Syyrian mukaan aineilla oli tarkoitus tehdä isku sunnuntaina.

Monet maat ovat syyttäneet viime aikoina Syyrian hallitusta kemiallisten kaasujen käytöstä siviilejä vastaan Damaskoksessa ja Itä-Ghoutassa.

Lähteet: Reuters, AFP