Trump uskoo Pohjois-Korean pidättäytyvän ydinkokeista sovittujen tapaamisten ajan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vakuuttunut Pohjois-Korean pidättäytyvän ydinkokeista maiden välille sovittujen tapaamisten ajan. Trump on kommentoinut kokousta useissa tviiteissään.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo Pohjois-Korean johdon pidättäytytyvän ydinkokeista
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo Pohjois-Korean johdon pidättäytytyvän ydinkokeista.Michael Reynolds/EPA

Pohjois-Korea ei ole tehnyt ohjuskokeita viime marraskuun jälkeen ja on luvannut pidättäytyä niistä Yhdysvaltain kanssa sovittuihin tapaamisiin saakka, tviittasi presidentti Donald Trump.

– Uskon heidän pitävän lupauksensa!

Toistaiseksi on epäselvää, mihin tapaamisiin Trump kommentissaan viittaa. Valkoinen talo ei ole kertonut tarkkaa ajankohtaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin ja presidentti Trumpin tapaamiselle. Myöskään tapaamispaikkaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Etelä-korealaiset hallituslähteet ovat kertoneet tapaamisen ajankohdaksi toukokuun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on keskustellut Pohjois-Korean johdon tapaamisesta ja ydinaseriisunnasta Kiinan presidentti Xi Jinpingin ja Japanin pääministeri Shinzo Aben kanssa. Trumpin mukaan Kiinan Xi arvostaa sitä, että Yhdysvallat ratkoo ongelmaa diplomaattisin keinoin, "pahaenteisen vaihtoehdon" sijaan. Trumpin mukaan myös Abe oli tapaamisesta innoissaan.

Uutinen Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan tulevasta tapaamisesta tuli täytenä yllätyksenä kansainväliselle yhteisölle, jopa monille Trumpin oman hallinnon jäsenille. Se on saanut monet kysymään, onko sooloileva presidentti valmis näin suureen diplomaattiseen haasteeseen.

Trumpille presidentinvaalit hävinnyt demokraattien Hillary Clinton on huolissaan siitä, että monet Pohjois-Koreaa hyvin tuntevat diplomaatit ovat lähteneet Yhdysvaltojen hallinnosta Trumpin noustua valtaan.

- Jos haluaa puhua Kim Jong-unin kanssa ydinaseista, siihen tarvitaan kokeneita diplomaatteja. Trumpin hallinto ei ota tätä huomioon, Haagissa vieraileva Clinton sanoi hollantilaiselle Algemeen Dagbladille.

Pitkän linjan diplomaatti ja Yhdysvaltojen entinen YK-lähettiläs Bill Richardson varoitti, että nyt ei ole kyse tositelevisiosta.

- Tässä neuvotellaan arvaamattoman johtajan kanssa, jolla on ainakin 20 ydinasetta ja joka uhkaa Yhdysvaltoja, Richardson sanoi.

Lähteet: Reuters, STT