1. yle.fi
  2. Uutiset

Salisburyssa satojen pubikävijöiden vaatteet ja korut pesuun – poliisi tutkii kukkakimppua ja kahlaa läpi videomateriaalia

Britannian terveysviranomaisten mukaan pesukehotus koskee jopa 500:aa kahdessa salisburylaisessa ravitsemuspaikassa vieraillutta.

Sergei Skripal
Ikkunan läpi näkymä The Mill-pubiin, jonka poliisi on sulkenut Salisburyssa.
Ikkunan läpi näkymä The Mill-pubiin, jonka poliisi on sulkenut Salisburyssa.Neil Hall / EPA

Britanniassa terveysviranomaiset ovat kehottaneet satoja ihmisiä käymään tavaroitaan läpi ja puhdistamaan ne. Syynä on se, että poliisi on löytänyt myrkkyjäämiä pubista ja ravintolasta, joissa venäläinen ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä kävivät viime sunnuntaina.

Britannian poliisi epäilee, että Skripal ja hänen tyttärensä on yritetty tappaa hermomyrkyllä.

Sosiaalisessa mediassa julkisena oleva vanha kuva Sergei Skripalista ja Julia Skripalista.
Sosiaalisessa mediassa julkisena oleva vanha kuva Sergei Skripalista ja Julia Skripalista.AOP

Terveysviranomaiset kehottavat jopa 500:aa The Mill -pubissa ja Zizzi-ravintolassa viime sunnuntaina vieraillutta pesemään tuolloin käyttämänsä vaatteet ja puhdistamaan mukana olleet tavarat, kuten esimerkiksi laukut, matkapuhelimet, silmälasit ja korut. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaatteet, joita ei voi pestä, pitää eristää muovipusseihin ja viedä pesulaan.

Viranomaisten mukaan vaara saada hengenvaarallisia oireita on hyvin pieni, mutta vaatteet ja tavarat tulisi pestä, sillä jos niissä on myrkyllistä ainetta, ne voivat ajan kuluessa aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita tai olla terveysriski.

Myös Skripaleita kuljettanut ambulanssi ja myrkylle altistuneen poliisin virka-auto on toimitettu puhdistettaviksi.

Skripaleita kuljettanut ambulanssi on viety puhdistettavaksi.
Skripaleita kuljettanut ambulanssi on viety puhdistettavaksi.Neill Hall / EPA

Poliisi eristi jo aiemmin tällä viikolla ravintolan ja pubin sekä Skripalin kodin kaupungissa. Tapausta tutkitaan 180 hengen tutkintaryhmän voimin. Joukossa on myös muun muassa kemiallisen sodankäynnin asiantuntijoita.

Poliisi aikeena on saada yli 240 todistajaa ja kerätä yli 200 todistetta. Lauantaina Britannian sisäministeri Amber Rudd kertoi myös 250 terrorismia tutkivan poliisin liittyneen mukaan tutkintaan.

Poliisi on käynyt läpi myös tunteja turvakameroiden videomateriaalia alueilta, joilla Skripal ja hänen tyttärensä liikkuivat ennen kuin heidät löydettiin tajuttomina puistonpenkiltä Salisburyssa.

Kukkakimppu täynnä hermomyrkkyä?

The Daily Mailin (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi tutkii myös Skripalin vaimon haudalta löytynyttä kukkakimppua. Kukat ovat saattaneet sisältää hermomyrkkyä. Samalla hautausmaalla sijaitsevalta Skripalin pojan haudalta on viety tutkittavaksi muovikukkia sekä lelukoira.

Poliisi on etsinyt jälkiä myrkystä myös Skripalin pojan haudalta.
Poliisi on etsinyt jälkiä myrkystä myös Skripalin pojan haudalta.Gerry Penny / EPA

Daily Mailin mukaan Skripalin vaimon kukat ovat avainasemassa teoriassa, jossa kimppu olisi toimitettu kortin kera Skripalille. Kortissa olisi ollut kehotus viedä kukat haudalle. Skripalin ja hänen tyttärensä on kerrottu käyneen hautausmaalla viime sunnuntaina.

Skripal ja hänen tyttärensä ovat edelleen sairaalassa vakavasti sairaina, mutta heidän tilansa on ei ole huonontunut ainakaan viime päivien aikana.

Myös poliisi, joka tuli tapahtumapaikalle ensimmäisten joukossa, on sairaalahoidossa. Hänen on kerrottu pystyneen esimerkiksi puhumaan perheensä kanssa.

Poliisin mukaan kaiken kaikkiaan yhteensä yli 20 ihmistä on hoidettu tapauksen tiimoilta.

Lähteet: Reuters, STT, AFP, AP

Lue seuraavaksi