1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centerin Ritaluoma tyrmää Pohjantähden Ylä-Soininmäen väitteet: "En tuntenut Malikia"

Liikemies Markku Ritaluoma on selvästi ärsyyntynyt siitä, että Pohjantähden entinen toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki on kertonut julkisuudessa Ritaluoman tunteneen Malikin ja saaneen häneltä aiemminkin rahaa.

Sunny Car Center
Mies kuvassa
Sunny Car Centerin Markku Ritaluoma kiistää tunteneensa rahoittajaksi aiotun syyrialaisliikemiehen ennen rahoitusneuvotteluja.Yle

Markku Ritaluoman puolustuksen eräs lähtökohta Sunny Car Centerin oikeusjutussa on ollut, että hän joutui tuntemattomien huijareiden uhriksi. Oikeudenkäynnin kuudentena päivänä kuultavana ollut Eero Ylä-Soininmäki kertoi kuulemisensa jälkeen, että Ritaluoma oli kertonut hänelle tunteneensa yhden rahoittajista, Abdal Rahaman Malikin.

– Ritaluoma kertoi, että Malik oli antanut aiemminkin rahaa hänelle, ja se vakuutti minuakin, että rahaa on tulossa, väitti Ylä-Soininmäki perjantaina.

Ritaluoma kertoi, että Malik oli antanut aiemminkin rahaa hänelle, ja se vakuutti minuakin, että rahaa on tulossa.

Eero Ylä-Soininmäk

– En ole ehdottomasti tehnyt mitään bisnestä tämän henkilön (Malik) kanssa aiemmin ja olen myöhemminkin aina asioinut hänen asiamiestensä kanssa. Kiellän täysin Ylä-Soininmäen väitteen, sanoo Ritaluoma tiukasti.

– Ylä-Soininmäki toimii näin pestäkseen omia kasvojaan vakuutusyhtiön toimitusjohtajana, puuskahtaa Ritaluoma.

– Ylä-Soininmäki tiesi erittäin hyvin esimerkiksi sen, että rahat lähtivät Malikille. Hän suorastaan kysyi asiasta ja sai suoran vastauksen, että tulen käyttämään rahat Malik-rahoitukseen, vakuuttaa Ritaluoma.

Ylä-Soininmäen ja Ritaluoman suhde läheinen?

Eero Ylä-Soininmäki kielsi haastattelussaan myös sen, että hän olisi ollut läheinen tukija ja luottohenkilö Ritaluomalle. Markku Ritaluoma vähintäänkin ihmettelee irtiottoa.

– Ylä-Soininmäki edellytti minulta hyvin tiivistä yhteydenottoa viikoittain kaksi-kolme kertaa joko puhelimella, tekstiviestillä tai sähköpostilla, painottaa Ritaluoma.

– Hänestä tuli minulle hankkeeseen rahoitusalan osaaja, jolta kysyin neuvoja ja niitä hän myös antoi. Minä pidin Ylä-Soininmäkeä ystävänäni, sanoo Markku Ritaluoma.

Chiluba-kokouksen kulusta myös ristiriitaa

Markku Ritaluoma sanoo Eero Ylä-Soininmäen vääristelleen lausunnoissaan omaa vaikutusvaltaansa niin sanotussa Chiluba-kokouksessa. Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti elokuussa 2014 jatkaa yhteistyötä Sunny Car Centerin kanssa. Tuossa kokouksessa Ritaluoma kertoi neuvottelevansa rahoituksesta Sambian presidentin entisen puolison Regina Chiluban edustajan kanssa.

Ylä-Soininmäki on kertonut, ettei puhunut Chiluba-rahoituksen puolesta.

– Minä kerroin kokouksessa vain yleisesti ulkomaisesta rahoituksesta. Pidin itsekin Chiluba-rahoitusta kummallisena, enkä ottanut siihen kantaa kaupunginhallituksen edessä, muistelee Ylä-Soininmäki.

Ritaluoma on täysin toista mieltä. Juuri Ylä-Soininmäen vuoksi kaupunginhallitus jatkoi yhteistyötä kanssamme, sanoo Ritaluoma, vedoten kokouksen jälkeen tehtyihin lehtiartikkeleihin.

Pohjantähden ex-toimitusjohtajalla Eero Ylä-Soininmäellä ja Sunny Car Centerin Markku Ritaluomalla on selkeästi hyvin erilainen näkemys yhteisestä ajastaan Sunny Car Centerissä.

Ritaluoma kiistää hulppean elämän

Seiska -lehden viimeisessä numerossa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan Markku Ritaluoman asuvan Floridassa Manalapanin kaupungissa asunnossa, jonka kuukausivuokra on 8 200 dollaria. Hänen väitetään elävän myös hulppeaa elämää. Ritaluoma kumoaa väitteet.

Väite on merkittävä sen vuoksi, että Ritaluoma on oikeudessa kertonut olevansa varaton ja hänen oikeudenkäyntikulunsa maksaa valtio.

– Seiskan täytyy tehdä sensaatiojuttuja myydäkseen lehtiä. Asia ei ole näin, tuhahtaa Ritaluoma.

Asia ei kenellekään kuulu, mutta kerron, että en saa palkkaa enkä tuloja.

Markku Ritaluoma

– Asia ei kenellekään kuulu, mutta kerron, että en saa palkkaa enkä tuloja. Olen tehnyt tästä myös selvityksen asianajajani kautta oikeudelle.

– En ole henkilökohtaisesti vuokrannut mitään. Asun siellä missä asun. On minullakin ystäviä, jotka auttavat minua joka kuukausi.

Ritaluoma menettää asianajajansa?

Keskustelun lopuksi Markku Ritaluoma heittää varsin erikoisen uutisen.

– Puolustusasianajajani Tuula Ylinen joutuu luopumaan avustamisestani heti tämän jutun istuntojen jälkeen keskiviikkona. Syynä on se, että Suomen valtio ja Kanta-Hämeen käräjäoikeus eivät ole suostuneet maksamaan asianajajalleni välipalkkioita useista pyynnöistä huolimatta. Asianajajallani ei ole varaa jatkaa puolustusta ilman rahaa.

– Tästä olen hyvin pahoillani ja katson, että tämä tilanne loukkaa erittäin törkeästi oikeusturvaani, kertoo Ritaluoma selvästi vihaisena.

Ritaluoma jätti jo ennen oikeudenkäynnin alkua prosessiväitteen samasta asiasta. Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei ole väitettä vielä käsitellyt.

Yle Hämeenlinna ei saanut kiinni asianajaja Tuula Ylistä varmistamaan Ritaluoman väitettä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa käydään parhaillaan oikeutta siitä, onko Sunny Car Centeristä viety ulkomaille velkojien ulottumattomiin yli kuusi miljoonaa euroa.

Konkurssipesän julkisselvittäjä vaatii vastaajilta Markku Ritaluomalta ja autokauppayhtiön hallituksen jäseneltä, entiseltä poliitikolta Iisakki Kiemungilta viiden-kuuden miljoonan euron vahingonkorvauksia. Molemmat vastaajat ovat kiistäneet vaateet.

Korjattu Floridan kaupunki Manalapaniksi 14.3.2018 klo 15.41.

Lue seuraavaksi