Teollisuuden Voima ja Areva sopuun Olkiluoto 3:n myöhästymisestä – TVO:lle satoja miljoonia euroja korvauksia

Areva ja Siemens ovat sopimuksen mukaan oikeutettuja saamaan TVO:lta jopa 150 miljoonan euron kannustinmaksun reaktorin aikataulunmukaisesta valmistumisesta.

Teollisuuden Voima Oyj (TVO)
Olkiluoto 3
Olkiluoto 3Joona Haarala / Yle

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima vahvistaa, että se on allekirjoittanut Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin urakoitsijan Arevan ja sen kanssa yhteistyötä tekevän Siemensin kanssa sopimuksen reaktorin valmistumisesta ja sopinut kiistat.

Yhtiöiden kiista on koskenut Satakunnan Eurajoella sijaitsevan rakennustyön viivästymistä. Sopimuksen mukaan TVO saa kahdessa erässä yhteensä 450 miljoonaa euroa korvauksia.

Areva ja Siemens ovat sopimuksen mukaan oikeutettuja saamaan TVO:lta jopa 150 miljoonan euron kannustinmaksun reaktorin aikataulunmukaisesta valmistumisesta. Tuoreimman arvion mukaan sen pitäisi tuottaa sähköä toukokuussa 2019. Alun perin reaktorin piti valmistua vuonna 2009.

Lisäkorvauksia, jos reaktori ei valmistu ajoissa

TVO:n tiedotteen mukaan Areva ja Siemens maksavat sille enimmillään 400 miljoonaa euroa lisäkorvausta, jos yhtiöt eivät saa Olkiluoto 3 -projektia valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä.

– Sopimus varmistaa, että Olkiluoto 3 -projektilla on tarvittavat taloudelliset, tekniset ja henkilöresurssit laitoksen valmistumista ja onnistunutta käynnistämistä varten, kommentoi Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Hän kuvailee sopimusta hyväksi.

Tyytyväinen on myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.):

– Summa on merkittävä, vaikka ei ihan vastaa sitä, mitä TVO oli alkujaan hakemassa. Mutta tässä tilanteessa verrattain hyvä sopimus, Lintilä kommentoi Ylelle.

TVO vaati alun perin Arevalta 2,6 miljardia euroa korvauksia rakennustyömaan viivästymisen vuoksi. Siemens ja Areva puolestaan vaativat TVO:lta 3,5 miljardia maksamatta jääneistä maksueristä ja saamatta jääneistä voitoista.

Oikeustoimet ohitse

Tuoreen sopimuksen ehtojen mukaan osapuolet vetäytyvät käynnissä olevista oikeustoimista, myös Kansainvälisen kauppakamarin välimiesmenettelystä, jossa kiistaa on selvitelty.

Teollisuuden Voiman tiedotteen mukaan sopimuksen voimaantulo edellyttää vielä eräiden ehtojen täyttymistä. Se arvioi niiden täyttyvän maaliskuun aikana. Sitten sopimuksen voimaantulo voi varmistua.

TVO saa ensimmäisen korvauserän, 328 miljoonaa euroa, sopimuksen tultua voimaan todennäköisesti maaliskuussa. Toinen erä, 122 miljoonaa euroa, maksetaan reaktorin valmistuessa tai viimeistään vuoden 2019 lopussa.

Lue myös:

Le Monde: Areva maksaa TVO:lle satoja miljoonia euroja Olkiluoto 3:n myöhästymisestä

TVO: Olemme vahvoilla Olkiluodon miljardikiistassa

Olkiluoto kolmonen viivästyy edelleen

Mäntyniemestä Länsimetroon – 5 esimerkkiä siitä, miten rakennusprojekti mokataan

Professori: Olkiluodon rakennustyömaalla kummittelee uusi Talvivaara