1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Marine Le Pen

Analyysi: Ranskan Le Penin "uusi" puolue lähettää ristiriitaista viestiä

Kansallista rintamaa uudistava Marine Le Pen puhuu avoimuudesta ja yhteistyöstä. Mutta käytännössä puolue tuntuu käpertyvän aiempaakin tiukemmin maahanmuutto- ja identiteettikysymysten ympärille, kirjoittaa Annastiina Heikkilä Pariisista.

Äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen. Kuva: Thibault Vandermersch / EPA

PARIISI Ranskan Lillessä pidettiin viikonloppuna koko Euroopan kannalta kiinnostava kokoontuminen, oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman puoluekokous.

Tarkoitus oli selventää uudistetun puolueen linjaa ja vakuuttaa ranskalaiset sen uskottavuudesta.

Helppoa se ei ole, sillä puolueen rivit ovat hajallaan ja kannatus on laskenut viime kevään presidentinvaalien jälkeen selvästi.

Uskottavuusongelma on henkilöitynyt puheenjohtaja Marine Le Peniin, joka epäonnistui presidentinvaalien toisella kierroksella ja niitä seuranneissa parlamenttivaaleissa.

Sen jälkeen Kansallista rintamaa ovat rasittaneet avainhenkilöiden erot, talousongelmat ja rikostutkinnat.

Linjapuheessaan Le Pen julisti uuden ajan alkaneeksi. Hän vakuutti johtajuuttaan, Kansallisen rintaman hallituskelpoisuutta ja haluaan tehdä nykyistä laajempaa yhteistyötä muiden puolueiden kanssa.

Puheen teemat olivat kuitenkin kovin tuttuja: Le Pen puolusti tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, ranskalaista identiteettiä ja kansallisvaltioita.

Puoluekokouksen viesti tuntui lopulta ristiriitaiselta. Le Pen peräänkuulutti uudenlaista avoimuutta, mutta käytännössä puolue tuntui käpertyvän aiempaa tiukemmin maahanmuutto- ja identiteettikysymysten ympärille – eikä niitä koskeva puhe ollut ainakaan pehmentynyt.

Tuttua oli sekin, että mitä kovemmat puheet, niin sitä pidemmät aplodit salissa raikasivat.

Suurin uutinen oli lopulta Le Penin puolueelle ehdottama uusi nimi Rassemblement national eli Kansallinen liitto.

Puheenjohtaja perusteli nimenvaihtoa sillä, että nykyiseen nimeen, Kansalliseen rintamaan, liittyy historian painolastia ja imago-ongelmia.

Le Pen vaikuttaa uskovan, että nimen vaihtaminen riittää uudistamaan koko puolueen ja sen imagon. Ihan näin helposti se ei tule sujumaan.

Marine Le Pen ei edusta ranskalaisille enää uutta aikaa, vaan on muuttunut kuluneeksi kasvoksi.

Poliittisen uskottavuuden kerääminen ja äänestäjien löytäminen ydinkannattajakunnan ulkopuolelta tulee vaatimaan uuden nimen lisäksi uutta ja erottuvampaa sisältöä.

Tehtävää hankaloittavat samoista äänestäjistä kilpailevat oppositiojohtajat. Laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon on ominut globalisaatiokritiikin, ja konservatiivien uusi puheenjohtaja Laurent Wauquiez muistuttaa maahanmuuttopuheissaan äärioikeistoa.

Le Pen ajaa tässä välissä kaksin rattain. Hän pyrkii silottelemaan puolueen imagoa, mutta pitämään puheensa riittävän kovina erottuakseen poliittisista kilpailijoistaan. Onko se edes mahdollinen yhdistelmä?

Yllättävä veto oli myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entisen neuvonantajan Steve Bannonin kutsuminen puoluekokouksen puhujaksi. Se ei viestinyt ainakaan maltillisuudesta.

Le Pen näyttää joka tapauksessa laskevan sen varaan, että identiteettikysymykset ovat tulevina vuosina entistäkin vahvemmin ranskalaisen ja eurooppalaisen politiikan ytimessä. Siinä hän saattaa hyvinkin olla oikeassa.

Le Penin paluu presidentti Emmanuel Macronin poliittiseksi ykkösvastustajaksi tulee kuitenkin vaatimaan paljon nykyistä taitavampaa tasapainoilua.

Lisää aiheesta:

Le Pen ehdotti puolueensa uudeksi nimeksi Kansallinen liitto

Ranskan äärioikeisto katkaisi välinsä Jean-Marie Le Penin kanssa

Bannon puhui Ranskassa: "En tullut opettamaan, tulin oppimaan"