Tutkimus: Kodin ilmansaasteet sikiöaikana vaikuttavat koululaisen itsehillintään

Kodin ilman epäpuhtaudet ja aivokuoren ohentumat esiintyivät tutkimuksessa rinnakkain.

saastuminen
raskaana oleva nainen makaa sängyllä
AOP

Äidin kodin ilman epäpuhtaudet lapsen sikiövaiheessa saattavat haitata keskittymiseen liittyviä henkisiä toimintoja kouluikäisenä, kertoo tuore espanjalais-hollantilainen tutkimus.

Barcelonalaisen ISGlobal-terveystutkimusinstituutin (siirryt toiseen palveluun) ja Rotterdamin Erasmus-yliopiston tutkijat havaitsivat ilmansaasteilla yhteyttä lasten kyvyttömyyteen hillitä itseään.

Raskauden aikana hengitetyt pienhiukkaset näyttävät ohentavan sikiön aivokuorta monin paikoin kummassakin aivopuoliskoissa niin, että se näkyy edelleen myös kouluiässä.

Virallisesti turvallista

Tutkimuksen pohjana olivat Hollannissa ilmansaasteita seuranneet kampanjat, joissa mitattiin vuosina 2002–2006 sekä pien- ja niitä isompien hiukkasten että typpidioksidin tasoja asuntojen ilmassa.

Asukkaiden joukossa oli 783 lasta odottavaa naista. Mittausten perusteella laskettiin heidän altistumisensa ilmansaasteille koko raskauden ajalla.

Lapsille puolestaan tehtiin aivotutkimukset 6–10-vuotiaina. Tuloksista suljettiin sosioekonomisten ja perheen elämäntapaan liittyvien tekijöiden vaikutus.

Vain pari naista eli raskausaikanaan asunnossa, jonka pienhiukkastaso ylitti EU:n arvioiman turvallisen tason. Keskimäärin hiukkasmäärä oli selvästi sen alle. Myös typpidioksidia oli ilmassa vain turvallisina pidettyjä määriä. Silti suurimpia määriä hengittäneiden naisten lasten aivokuoressa oli ohentumia.

Aivokuvia, joihin on merkitty ohentyneta alueita.
Ilmansaastehiukkasten vaikutuksia aivokuvissa.ISGlobal / Biological Psychiatry

Riittävätkö turvarajat?

Tutkimus oli lajissaan ensimmäinen, mutta aiemmin on havaittu, että vastaavilla ilmansaastemäärillä on yhteyttä myös muun muassa sikiöiden kasvuun. Kaupunki-ilman nykyisiä turvarajoja ei siis voikaan välttämättä pitää riittävinä, sanoo tutkimusta johtanut Mònica Guxens.

Hänen mukaansa sikiön aivot ovat erityisessä vaarassa, koska ne eivät ole vielä kehittyneet suojautumaan ympäristömyrkyiltä tai hankkiutumaan niistä eroon.

Guxens myöntää, ettei tuloksista voi vetää suoria yksilökohtaisia johtopäätöksiä, mutta tämä ja aiemmat tutkimukset antavat hänen mukaansa syytä uusiin pohdintoihin.

– Varhaisessa kehitysvaiheessa havaitut kehitysviivästymät saattavat vaikuttaa huomattavasti mielenterveyden ongelmiin ja koulumenestykseen, etenkin kun ilmansaasteille altistumista tapahtuu kaikkialla, Guxens sanoo.

Tutkimus on julkaistu Biological Psychiatry (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.