1. yle.fi
  2. Uutiset

Musta pantteri rikkoo ennätyksiä – ja ennakkoluuloja

Supersankarielokuva Musta pantteri on kerännyt lipputuloja jo miljardin ja osoittanut aiemmat käsitykset mustien näyttelijöiden tähdittämien elokuvien vetovoiman puutteesta täysin vääräksi.

elokuvat
Uutisvideot: Afrikkalainen supersankari kerää huimia lipputuloja
Uutisvideot: Afrikkalainen supersankari kerää huimia lipputuloja

Alle kuukaudessa miljardin dollarin kerhoon päässyt Musta pantteri on rikkonut harvinaisen rajapyykin: vain 32 elokuvaa on onnistunut ylittämään tuon maagisen luvun. Eikä suosio siihen jääne, sillä elokuva tuli juuri tänä viikonloppuna ensi-iltaan maailman toisiksi suurimmassa elokuvamaassa Kiinassa, keräten heti 500 miljoonaa dollaria.

Mustaa pantteria on ylistetty muutoksen tekijäksi koko elokuva-alalla: filmin tähdet ovat mustia ja sen ohjaaja afroamerikkalainen Ryan Coogler. Yhdysvaltain edellisen presidentin puoliso Michelle Obama esimerkiksi ylisti sen merkitystä niille nuorille, joille nyt ensi kertaa tulee samaistuttavia supersankareita.

Lipputulojen analysointiin erikoistunut asiantuntija Jeff Bock sanoo New York Timesissä (siirryt toiseen palveluun), että tämän jälkeen elokuvastudiot eivät voi enää väittää, ettei mustien näyttelijöiden tähdittämä elokuva voi olla huippumenestys.

Elokuva-alan tietokanta IMDB:n mukaan 32 elokuvaa on päässyt miljardin dollarin lipputuloihin ja niiden joukossa ovat esimerkiksi James Bond -elokuva Skyfall ja lasten suosikki Frozen.

Oscar-palkittu Lupita Nyong'o on yksi Black Panther -elokuvan tähdistä.
Oscar-palkittu Lupita Nyong'o on yksi Black Panther -elokuvan tähdistä.Will Oliver/EPA

*Lue Lisää: *

Mustien näyttelijöiden tähdittämä supersankarielokuva Black Panther herättää ihastusta Afrikassa – "populaarikulttuurin merkkipaalu"

Lähteet: CNN, BBC, Reuters

Lue seuraavaksi