Hyökkäykset moskeijoihin Saksassa lisääntyneet - viranomaisiin vedotaan muslimien ja heidän pyhien paikkojensa suojelemiseksi

Saksan poliisin mukaan sunnuntain vastaisena yönä Berliinissä tapahtunut tulipalo moskeijassa oli tahallaan sytytetty. Muslimien pyhiin paikkoihin viime aikoina tapahtuneet hyökkäykset ovat herättäneet vaatimuksia muslimien ja moskeijoiden suojelemiseksi.

moskeijat
Berliiniläiseen moskeijaan tehty tuhopolttoisku aiheutti merkittävää vahinkoa varhain sunnuntaiaamuna.
Berliiniläiseen moskeijaan tehty tuhopolttoisku aiheutti merkittävää vahinkoa varhain sunnuntaiaamuna.Felipe Trueba / EPA

Saksan poliisi tutkii parhaillaan kolmea turkkilaistaustaisiin maahanmuuttajiin kohdistunutta iskua ja epäilevät taustalta löytyvän poliittisia motiiveja. Tuorein hyökkäys oli sunnuntain vastaisena yönä Berliinin Reinickendorfissa, kun moskeija tuhoutui tulipalossa. Poliisi epäilee kolmea teini-ikäistä palon sytyttämisestä.

Turkkilaisten siirtolaistan yhdistyksen tilat joutuivat polttopulloiskun kohteeksi läntisessä Saksassa Meschedessä viime sunnuntaina ja Lauffenissa maan eteläosassa sijaitseva moskeija perjantaina. Toistaiseksi iskuissa ei ole ollut kuolonuhreja tai loukkaantumisia.

Turkkilaistaustainen muslimiryhmä DITIB on pyytää viranomaisilta toimia muslimien ja heidän pyhien paikkojensa suojelemiseksi. Järjestön mukaan Berliinissä tapahtunut isku oli 24. tapaus kahden kuukauden sisällä Saksassa.

Maan viranomaisten ja poliitikkojen pitäisi järjestön mielestä vaikenemisen sijaan tuomita muslimeihin kohdistuva väkivalta ja syrjintä.

Saksan sisäministeriön mukaan viime vuonna maassa tapahtui noin 950 muslimeihin kohdistunutta rikosta. Äärioikeistolaiset ryhmät syyllistyivät suurimpaan osaan teoista.

Poliisi tutkii viime aikaisten tuhopolttojen yhteydessä myös poliittista motiivia, joka voisi olla kurditaustaisissa maahanmuuttajissa syntynyt vastarinta Turkin armeijan toimille Pohjois-Syyrian kurdialueilla Afrinissa, kertoo Deutshe Welle. (siirryt toiseen palveluun)

Tuhopolttoiskussa Berliinin Reinickendorfissa ei ollut henkilövahinkoja.
Tuhopolttoiskussa Berliinin Reinickendorfissa ei ollut henkilövahinkoja.Felipe Trueba/EPA

Lähteet: AP, Deutshe Welle