Valkoinen talo lupaa rahaa opettajien asekoulutukseen

Presidentti Trumpin väläytykset yleisestä 21 vuoden aseikärajasta ja aseenostajan taustan perusteellisemmasta tarkastuksesta eivät toteudu ainakaan vielä.

aseet
Aseiden puolustajia NRA:n edustalla 14. heinäkuuta 2017. Paikalla oli myös aseiden vastustajien mielenosoitus ja taustalla juliste joka kuvaa Sandy Hook -kouluammuskelun uhreja.
Aseiden puolustajia aselobbausjärjestö NRA:n toimitilojen edustalla Fairfaxissa, Virginiassa 14. heinäkuuta 2017. Paikalla oli myös aseiden vastustajien mielenosoitus ja taustalla juliste joka kuvaa Sandy Hook -kouluammuskelun uhreja.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain hallitus lupaa osavaltioille rahoitusta, jos ne haluavat antaa opettajille asekoulutusta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti helmikuussa Floridassa tehdyn koulusurman jälkeen, että opettajat pitäisi aseistaa. Opettajajärjestöt ovat suhtautuneet asiaan kielteisesti.

Uuden rahoituksen lisäksi hallitus perustaa asiantuntijakomitean pohtimaan koulujen turvallisuuden parantamista. Komiteaa johtava opetusministeri Betsy DeVos sanoi sunnuntaina, että uusia keinoja voidaan ottaa käyttöön "välittömästi oppilaiden suojelemiseksi".

Opettajien asekoulutuksen rahoittamisen lisäksi aiotaan kehittää aseenostajien taustatarkistuksia. Komitean on tarkoitus pohtia myös aseen hankkimisen alaikärajaa.

Trump on ehdottanut, että kiväärien hankkimisen alaikäraja nostettaisiin 21:een. Floridassa nostettiin kaikkien aseiden ostamiseen vaadittua ikärajaa 21:een viimeisimmän koulusurman jälkeen.

Floridassa päätettiin viime viikolla rahoittaa ohjelmaa, jonka tarkoituksena on aseistaa opettajia ja muita koulujen työntekijöitä.

Presidentti Trump on kehottanut myös osavaltioita muun muassa ryhtymään takavarikoimaan oikeuden päätöksellä väliaikaisesti aseet henkilöiltä, jotka ovat uhaksi muille tai itselleen.

17 ihmistä kuoli helmikuussa Parklandissa Floridassa, kun puoliautomaattisella kiväärillä aseistettu mies hyökkäsi paikalliseen lukioon.

Lue lisää:

Aselakien tiukennus etenee Floridassa

Kivääriyhdistys NRA on ajautunut vaikeuksiin Yhdysvalloissa – jo 15 suuryritystä on vetänyt tukensa

Asekeskustelu kuumenee koko ajan Yhdysvalloissa – Poliisin toiminta ja opettajien aseistaminen puhuttavat, Washingtoniin suurmielenosoitus

Trump ehdotti aseita opettajille – Poliisipäälliköiden yhdistys: "En tunne yhtään poliisipäällikköä, jonka mielestä se olisi hyvä idea"

Lähteet: AP, AFP