1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaalinen media

Ota lapselta puhelin pois yöksi – Kasvatuskonsultti: Meillä on valtavasti kroonisesta univajeesta kärsiviä nuoria

Kasvatustieteiden tohtori Liisa Ahonen vakuuttaa, ettei yö ilman somea vie kavereita.

nuori käyttää whatsappia
Älylaitteiden ja erilaisten sovellusten aiheuttamat seuraamukset etenkin lapsille ja nuorille huolestuttavat yhä enemmän. Esimerkiksi yhteisösovellus Facebookista irtisanoutui hiljattain johtaja, joka sanoo sosiaalisen median toimintatapojen tuhoavan yhteiskuntiamme.

Sosiaalisen median vaikutuksista lasten ja nuorten aivoille saadaan koko ajan lisää tietoa, joka huolestuttaa sosiaaliseen mediaan koukuttuneiden nuorten kasvattajia.

Esimerkiksi yhteisösovellus Facebookista irtisanoutui hiljattain johtaja, joka sanoo sosiaalisen median toimintatapojen tuhoavan yhteiskuntiamme.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet kasvatustieteiden tohtori ja kasvatuskonsultti Liisa Ahonen ja Helsingin suomalaisen yhteiskoulun lehtori Ville Hynönen näkevät, että sosiaalinen media ei ole hyväksi lapsen aivojen ja psyyken tasapainoiselle kehitykselle.

– Pikemminkin ne on suunniteltu siihen, että saadaan käyttäjä addiktoitumaan, sanoo Hynönen.

Puhelimen läsnäolo koululuokassa vie huomiota muualle ja saa aikaan levottomuutta, mutta vie myös aikaa lukemiselta ja liikunnalta.

Puhelimet pois yöksi

Älypuhelimesta ei ole unikaveriksi lapselle tai nuorelle, sanoo kasvatustieteiden tohtori Liisa Ahonen. Ahosen mukaan lapsi ei osaa vastustaa älypuhelimen kiusausta.

Hynösen havaintojen perusteella lapset käyttävät sosiaalista mediaa öisin vanhempien tietämättä. Ahosen mukaan etenkin teinien keskustelu sosiaalisessa mediassa on vilkkaimmillaan yöaikaan.

– Meillä on valtava määrä päivittäin kroonisesta univajeesta kärsiviä lapsia ja nuoria, väittää Ahonen.

Väsynyt lapsi ei opi yhtä hyvin kuin virkeä koulutoverinsa.

Yön some-paasto ei vie kavereita

Sekä Ahonen että Hynönen ovat sitä mieltä, että älypuhelimet eivät kuulu perheen pienimmille eikä niitä pidä olla isompienkaan ulottuvilla yöllä.

– Asiasta eniten ymmärtävät ihmiset eivät anna lastensa toimia näiden laitteiden kanssa kovinkaan nuorena, sanoo Hynönen.

– Tarvitaan aikuisten vahvoja päätöksiä, ja sitä että me aikuiset autetaan lapsia säätelemään mielihalujansa, Ahonen jatkaa.

Puhelimen ottaminen yöksi saattaa tuntua vanhemmasta rajulta ratkaisulta, mutta Ylen Aamu-tv:n sohvalla vierailleet asiantuntijat vakuuttavat ettei lasta kiusata sen takia.

– Tiedän lukuisia perheitä, missä lapset elävät sosiaalisesti rikasta elämää myös somessa siitä huolimatta, että kännykät eivät nuku lasten kanssa, Ahonen sanoo.

Liisa Ahonen ja Ville Hynönen näkevät, että koulut voisivat tukea nykyistä enemmän vanhempia vieroittamaan jälkikasvuaan sosiaalisesta mediasta. Tässä voisi auttaa ohjeistukset, joissa kehotettaisiin ottamaan puhelimet pois lapsilta yöksi.

Korjattu 12.3.2018 kello 12.54 Ahosen titteli professorista tohtoriksi.

Lue myös:

Tuhoaa yhteiskuntaa – Facebookin entinen johtaja arvostelee sosiaalista mediaa kovin sanoin

Lapset jakavat paljastavia kuvia itsestään sosiaalisessa mediassa – uusi ikäraja otetaan käyttöön Suomessa jo ensi vuonna

"Hylkäsin Facebookin, luovuin älypuhelimesta, vaihdoin vanhaan” – kolme tarinaa siitä, miten digiähkyn voi selättää