Lääkäripalveluja etänä – kasvuhaluinen terveysjätti Pihlajalinna ostaa etälääkäreihin erikoistuneen Doctagonin

Doctagonin uusi omistaja näkee etänä tehtävissä lääkäripalveluissa kasvun mahdollisuuksia

sosiaali- ja terveyspalvelut
Stetoskooppi pöydällä.
Eeva Kuivas / Yle

Terveysyritys Pihlajalinna ostaa osakekaupalla lääkäriyhtiö Doctagonin.

Pihlajalinna maksaa 30 miljoonan kaupan omilla osakkeilla Doctagonin omistajille suunnatulla osakeannilla.

Suomessa toimivista terveysyrityksistä suurimpiin kuuluva Pihlajalinna kasvattaa kaupalla liikevaihtoaan vajaalla viidellä prosentilla. Doctagonin liikevaihto oli viimeksi 17,2 miljoonaa euroa, ja Pihlajalinna näkee siinä kasvun mahdollisuuksia.

– Vastuulääkärimalli on Pihlajalinnalle selvä kilpailuetu ja tuo meille merkittäviä kasvumahdollisuuksia, arvioi (siirryt toiseen palveluun)toimitusjohtaja Joni Aaltonen Pihlajalinnasta.

Muun muassa vanhustenhuollossa vastuulääkärimalli tarkoittaa sitä, että lääkäri on harvoin paikalla, mutta on hoitajien tukena etänä.

Pihlajalinna kasvanut ostoilla

Pitkälti vakuutusyhtiöiden ja perustajansa yrityksen omistama Pihlajalinna on kasvanut viime vuosina vauhdilla useilla yritysostoilla ja terveydenhuollon ulkoistuksilla. Myös Doctagonin kannattavuus on parantunut, kun käyttökate oli viime vuonna 0,4 miljoonaa euroa.

Doctagonilla on henkilöasiakkaiden lääkäripalveluja, työterveyttä sekä julkisen sektorin lääkäri- ja konsultointipalveluja. Sillä on kaksi lääkärikeskusta Helsingissä ja Turussa.

Doctagonin lääkäriomistajista tulee kaupan myötä Pihlajalinnan suurimpia omistajia.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat isossa mullistuksessa Suomessa hallituksen sote-lakipaketin myötä. Muutosta on pidetty hyvänä mahdollisuutena yksityisille alan yrityksille.

Yksi maan suurimmista yrityksistä Attendo Suomi kertoi vähän ennen lakipaketin valinnanvapausosan julkistamista, että se harkitsee yhtenä vaihtoehtona terveyspalveluyrityksen myyntiä ja keskittymistä hoivopalveluihin.