1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjä: Lakitoimisto laskutti valtiota, vaikka ei avustanut turvapaikanhakijoita

Syyttäjä on nostanut syytteet törkeästä petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomisesta. Lakiasiaintoimiston johtaja kiistää syytteet.

petos
Käräjäoikeuden sisäänkäynti
Linda Manner / Lehtikuva

Turvapaikka-asioita hoitavan helsinkiläisen lakiasiaintoimiston ja tulkkipalveluita tarjoavan yhtiön johtajaa syytetään yli kahdentoistatuhannen euron perusteettomasta oikeusavun laskuttamisesta valtiolta.

Syyttäjän mukaan firman kääntäjätaustainen toimitusjohtaja laati oikeusapuhakemukset ja teki laskut avustamisesta itse.

– Hän on laatinut oikeusapuhakemukset ja tehnyt laskut avustamisesta. Laskuihin perustuvia avustustoimenpiteitä ei ole tehty vireilläoloaikoina, syyttäjä Petteri Perälä sanoi.

Syyttäjä vaatii 32-vuotiaalle naiselle neljän vuoden liiketoimintakieltoa ja kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta, törkeästä kavalluksesta ja omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomisesta.

Asiaa alettiin käsitellä maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

"Jokaisen asiat on hoidettu"

Toimitusjohtaja sanoi, ettei hän tehnyt oikeusapuhakemuksia, vaan hakemukset tekivät yhtiön lakimiehet. Hän kiistää kaikki syytteet kokonaisuudessaan.

– Jokainen näistä syyttäjän tarkoittamista on ollut toimiston asiakkaana. Jokaisen asiat on hoidettu, ja laskuihin perustuvat toimenpiteet on tehty, sanoi hänen avustajansa Vesa Juntunen.

Syyttäjän mukaan nainen myös jätti lupalakimiehenä toimineen työntekijänsä palkan tilittämättä ulosottoviranomaisille ja käytti sen sijaan rahat firman toimintaan.

Toimitusjohtajan mukaan näin ei käynyt, vaan hän maksoi palkat työntekijälleen käteisellä.

– [Työntekijä] väitti sopineensa ulosottomiehen kanssa siitä, että hän maksaa itse suoritukset ulosottovirastolle, vastauksessa kerrotaan.

Toimitusjohtaja sanoi luottaneensa siihen, että yhtiön ainoa lakimies olisi itse maksanut omat suorituksensa ulosottovirastolle. Senttiäkään ei kuitenkaan mennyt ulosottoviranomaiselle.

Asianajajaliiton puheenjohtaja ihmettelee tapausta

Lakitoimistoa johtaa 32-vuotias toimitusjohtaja, jolla ei ole juristin papereita. Toimitusjohtajan kirjallisesta vastauksesta ilmenee, että toimistossa oli ainakin alkuvuonna 2015 palkkalistoilla ainoastaan yksi juristi.

Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola ihmettelee tapausta.

– Kuulostaa täysin käsittämättömältä, että tuollainen on ollut mahdollista, Ruohola sanoo.

Hän kertoo kuulleensa firmasta aiemminkin. Toimisto ei ole Asianajajaliiton jäsen. Ruoholan mukaan tilanne on siistiytynyt vuosista, jolloin ongelmat olivat pahimmillaan.

Osaltaan tähän vaikuttaa syksyllä 2016 tehty lakimuutos, jonka jälkeen turvapaikka-asioissa voi avustaa vain julkinen oikeusavustaja, asianajaja tai lupalakimies.

Samalla tuli voimaan muutos, jonka myötä yksityisille avustajille maksettava oikeusapu rajattiin vain oikeudenkäyntiasioihin. Niinpä turvapaikkaprosessin alkuvaiheessa valtion rahalla avustajana voi toimia enää vain julkinen oikeusavustaja.

Syytteet rahastamisesta koskevat vuosia 2013–2015, aikaa ennen lakimuutosta.

Vaikka rahastusautomaatti poistui lakimuutoksen myötä, muun muassa Lakimiesliitto ja Asianajajaliitto ovat kritisoineet lakimuutosta oikeusturvan heikentämisestä.

Huolta on herättänyt muun muassa oikeudenkäyntiasioista maksettavien valtion korvausten betonointi entistä alhaisemmalle tasolle ja julkisen puolen ammattitaitoisten avustajien riittävyys. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lupasi viime kesänä aloittaa selvityksen turvapaikanhakijoiden oikeusavusta.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että hanketta ollaan vasta aloittamassa.

Lue lisää:

Helsinkiläisen lakiasiaintoimiston johtajan epäillään syyllistyneen törkeään petokseen – Toimisto on keskittynyt turvapaikanhakijoiden asioiden hoitamiseen

Lue seuraavaksi