Konsultilta raju ehdotus talousahdingossa piehtaroivalle Riihimäelle: lopettakaa teatteri ja taidemuseo

Riihimäen kaupungin kulttuurilaitokset elävät jälleen köysi kaulalla. Ulkopuolinen konsulttiyhtiö ehdottaa rajuja toimenpiteitä kaupungin talouskurimuksen ratkaisuksi.

Riihimäki
Kaksi naista asettelemassa arvokasta taulua seinälle
Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmaan kuuluu arvokkaita Helene Schjerfbeckin teoksia 35 kappaletta. Niistä tunnetuin on Tehtaan tytöt.Miki Wallenius / Yle

Riihimäen kaupunki tilasi päätöksenteon tueksi konsultilta selvityksen, mistä kaupungissa löytyisi säästettävää sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialueilta. FCG Konsultointi päätyy selvityksessään (siirryt toiseen palveluun) ehdottamaan Riihimäen teatterin avustuksen ja samalla teatterin toiminnan lopettamista.

Niin ikään konsulttiyhtiön mielestä kaupungin kannattaisi käytännössä lopettaa taidemuseo palauttamalla Pentti ja Tatjana Wähäjärven arvokas taidekokoelma takaisin suvun edustajille.

Edelleen välittöminä toimenpiteinä nostetaan esiin Suomen lasimuseon ja kaupunginmuseon laittaminen yhteen. Näin päästäisiin vähentämään henkilökuntaa.

Ehdotuksessa on paljon samoja asioita, joita Riihimäen kaupungin johto on väläytellyt julkisuudessa aiemminkin.

Riihimäen kaupunginhallitus käy selvitystä läpi maanantai-iltana lähetekeskusteluna. Asia tulee varsinaisesti esityslistalle viikon päästä ja valtuuston ruodittavaksi huhtikuussa.

Säästöviikate heiluisi myös liikunnassa

Myös liikunta- ja urheiluseuroihin iskisi suositus erilaisten maksujen, taksojen, käyttömaksujen ja vuokrien korottamisesta. Liikuntapalvelut pitäisi konsultin mielestä seudullistaa ja/tai yhtiöittää.

Lopetettavien toimintojen listalla ovat myös kutomo ja Montessori-opetus. Riihimäelle ehdotetaan perustettavaksi itsepalvelukirjastoa. Listalla on myös Suomen Metsästysmuseon vuokratuen lopettaminen sekä kamppailukeskuksen tiloista luopuminen.

FCG Konsultointi katsoo, että selvityksessä esiin nostetuilla toimilla olisi mahdollisuus päästä kaikkiaan 4,8 miljoonan euron säästöihin.

Niistä valtaosa syntyisi liikunnasta ja urheilusta sekä museo- ja näyttelytoiminnasta tehtävillä säästöillä. Summiin päädyttiin vertailemalla Riihimäen käyttämää rahapottia Kaarinan, Kangasalan, Kajaanin, Keravan, Järvenpään, Hyvinkään ja Tuusulan vastaaviin satsauksiin.