KHO:lta viimeinen silaus: Tyrinselälle voi nousta viisi tuulivoimalaa

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen Ypäjän ja Humppilan alueille suunniteltujen viiden tuulivoimalan rakentaminen näyttää todennäköiseltä.

tuulienergia
Tyrinselän tuulivoimalat
Tyrinselän tuulivoimalat tuottavat jo sähköä Jokioisilla.Nina Keski-Korpela / Yle

Korkein hallinto-oikeus on maanantaina antamassaan päätöksessä (siirryt toiseen palveluun) hylännyt valituksen, joka tehtiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaisusta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi viime vuoden helmikuussa valitukset Ypäjän kunnanvaltuuston tuulivoimaosayleiskaavaan liittyvästä päätöksestä, joka tehtiin joulukuussa 2015. Näin koko tuulivoimakaava on lainvoimainen.

Megatuuli Oy:llä on Tyrinselän alueella Jokioisilla jo neljä toimivaa tuulivoimalaa. Yhtiö aikoo rakentaa vielä neljä tuulivoimalaa Ypäjälle ja yhden Humppilan puolelle Jokioisten rajan tuntumaan.

Megatuulen projektipäällikkö Markku Kortteisto sanoo, että ensimmäiseksi keskustellaan Ypäjän kunnan kanssa ja aloitetaan tarkempi suunnittelu.

– Hyvin positiiviselta näyttää, että tulemme jatkamaan hanketta markkinavetoisesti. Kannattavuuslaskelmia on jo tehty, ja Tyrinselälle pystytään rakentamaan edullisemmin kuin jos lähdettäisiin nollasta.

– Näillä näkymin ei ole syytä, miksi emme jatkaisi, kertoo Kortteisto.

Kortteiston mukaan hankkeen toteutumisen aikataulusta ollaan yhtiössä viisaampia noin kuukauden kuluttua.

Ypäjä pohtii seuraavia askelmerkkejä

Ypäjän vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen ei ollut vielä maanantaina puolenpäivän tienoilla ehtinyt tutustua KHO:n päätökseen. Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että nykyisestä stand by -tilanteesta päästään eteenpäin.

– Nyt keskustellaan kunnanhallituksessa, mitkä ovat seuraavat askelmerkit.

Ypäjällä tuulivoimalat jakavat mielipiteitä. Vuorinen myöntää, että kuntaan tulee palautetta sekä puolesta että vastaan. Hanke kuitenkin vaatii oman aikansa ennen kuin se toteutuu.

Ypäjän kunnanjohtaja muistuttaa, että tuulivoimalat tuovat kuntaan myös verotuloja. Voimaloille on päätetty korkein veroprosentti, vaikka kunnassa ei olekaan vielä yhtään tuulivoimalaa.