1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tutkivat journalistit

Slovakian sisäministeri eroaa rauhoittaakseen toimittajan murhasta seurannutta kriisiä

Kymmenet tuhannet mielenosoittajat ovat vaatineet toistuvissa mielenosoituksissa maan hallituksen eroa toimittaja Ján Kuciakin ja hänen puolisonsa murhien takia.

Tutkivat journalistit
Slovakian väistyvä sisäministeri Robert Kalinak.
Slovakian sisäministeri Robert Kalinak kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa jättävänsä virkansa, jotta maahan saataisiin lisää vakautta.Jakub Gavlak / EPA-EFE

Slovakian sisäministeri Robert Kalinak eroaa tutkivan toimittajan Ján Kuciakin ja tämän puolison murhan aiheuttaman kriisin takia.

– Aion tehdä kaikkeni Slovakian vakauttamiseksi, Kalinak kertoi uutisoimisto AFP:lle. Hänen mukaansa tärkeintä on nyt saada murhaajat oikeuden eteen.

Aiemmin Slovakian presidentti oli vedonnut hallitukseen, jotta se toimisi nopeasti luottamuksen palauttamiseksi. Slovakian kulttuuriministeri, hallituksen neuvonantaja sekä Slovakian turvallisuusneuvoston johtaja ovat jo eronneet tapauksen takia.

Slovakiassa ja useassa muussa eurooppalaisessa pääkaupungissa on järjestetty jälleen viikonloppuna mielenosoituksia. Arviolta 40 000 slovakialaista osoitti perjantaina mieltään maan pääkaupungissa Bratislavassa.

Kuciakin viimeinen tutkimus keskittyi Italian mafian ja Slovakian pääministerin Robert Ficon yhteyksiin korruptioskandaaleihin. Kuciak oli selvittänyt, että Slovakiassa asuvat italialaiset olivat mahdollisesti kavaltaneet Euroopan unionin tukia itselleen.

Kuciak ja hänen puolisonsa Martina Kušnírova, kumpikin 27-vuotiaita, löydettiin helmikuun 25. päivänä murhattuina kotoaan Bratislavan läheltä.

*Lisää aiheesta: *

Slovakiassa jälleen tuhannet kaduilla – vaativat kansainvälistä tutkintaa toimittajan ja tämän puolison murhista

Slovakian presidentti vaatii hallitukseen muutoksia tai jopa uusia vaaleja toimittajamurhan takia

Slovakiassa pidätetty italialaisia liikemiehiä toimittajamurhan tutkinnassa

Toimittaja: Ammuttu slovakialaistoimittaja tutki Italian mafian hämäräbisneksiä

Lähteet: AFP, AP, Politico

Lue seuraavaksi