Nordean suuromistajat tukevat pääkonttorin siirtoa Suomeen – mukanaolo pankkiunionissa ratkaissut suuromistajien kannan

Nordean yhtiökokous päättää torstaina pääkonttorin siirrosta Suomeen

Ulkomaat
Nordean lippu.
Derrick Frilund / Yle

Nordean muutto Suomeen on saanut lisävahvistuksen, kun kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat omistajat ovat päättäneet tukea pääkonttorin siirtoa. Asiasta päättää lopullisesti pankin yhtiökokous torstaina.

Pankin kolmanneksi suurin omistaja, eläkeyhtiö Alecta, sanoo tehneensä ratkaisunsa perusteellisen harkinnan jälkeen .

– Me äänestämme kyllä. Meille on ollut ratkaisevaa se, että Nordea siirtyy pankkiunioniin, omistajavastaava Ramsay Brufer Alectasta sanoo Dagens Nyheter-sanomalehdelle.

Myös neljänneksi suurin omistaja, Swedbank Robur, kertoo etukäteen verkkosivulllaan äänestävänsä muuton puolesta. Tukeaan muutolle se perustelee Nordean mahdollisuudella toimia eurooppalaisessa pankkiunionissa samaan tapaan kuin eurooppalaiset kilpailijat.

Nordean päätös siirtää pääkonttori Suomeen on aiheuttanut Ruotsissa myös ärtymystä ja arvostelua.

Pienomistajia edustavan osakesäästäjien tiedetään keräävän ääniä muuttopäätöstä vastaan.

Ruotsin hallituksen sosialidemokraattiset ministerit ovat väitelleet Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin kanssa julkisuudessa siitä onko Nordean edeltäjän saama pankkituki velvoite pysyä Ruotsissa vai ei. Pääministeri Stefan Löfven on sanonut ymmärtävänsä, että ruotsalaiset veronmaksajat ovat vihaisia Suomeen siirtyvälle Nordealle.

Nordean yhtiökokouksen päätökseen pääkonttorin siirrosta tarvitaan kaksi-kolmasosaa omistajien äänistä. Yhtiökokous on koolla torstaina Tukholmassa.