Erä särkylääkkeitä puoleen hintaan – Apteekkariliitto sallisi itsehoitolääkkeiden alet

lääkkeet
Apteekin hylly, jossa lääkkeitä.
Heikki Rönty / Yle

Pitkään itsehoitolääkkeitä ruokakauppojen hyllyille tavoitellut Päivittäistavarakauppa esitteli viime viikolla teettämäänsä väliraporttia lääkejakelun kehittämisestä. Nyt apteekkien omistajien etujärjestö Apteekkariliitto on puolestaan listannut omia uudistamisehdotuksiaan.

Käytännössä Apteekkariliitto haluaa nivoa apteekkitoiminnan yhä tiiviimmin osaksi terveydenhuoltoa. Sen sijaan toiveet käsikauppalääkkeiden myynnistä muualla apteekkien edunvalvoja yhä torjuu.

Toisaalta, apteekeissa ollaan valmiita kokeilemaan ilman lääkärin määräystä myytävien lääkkeiden alennuksia.

Alennusmyynnit ensin kokeiluna

Apteekkariliiton sanamuodon mukaan ”Lääkkeiden hinnoittelussa on jatkossakin seurattava tarkkaan vaikutuksia lääkkeenkäyttöön, mutta itsehoitolääkkeiden osalta hinta-alennuksia voitaisiin kokeilla määräajan”.

Nykyisellään itsehoitolääkkeiden hinta on kaikissa apteekeissa sama, eivätkä alennukset ole sallittuja. Vuonna 2006 voimaan tulleen kiellon taustalla oli huoli tarjousmarkkinoinnista, jonka pelättiin houkuttelevan tarpeettomaan lääkkeenkäyttöön.

Nykymallissa lääkkeen hinta määritellään valtion päättämän lääketaksan avulla. Lääkeyritys puolestaan päättää tukkuhinnan, joka myös on kaikille apteekeille sama.

Rokottamisoikeuksia apteekkihenkilökunnalle

Liitto haluaisi proviisoreille ja farmaseuteille lisäkoulutusta, joka antaisi oikeudet rokottamiseen. Näin kausi-influenssarokotteen voisi saada myös pistätettyä apteekissa. Liiton mukaan EU:ssa ja muualla maailmassa proviisorit antavat jo kyseisiä rokotuksia.

Toisaalta ehdotus ei ole Suomessakaan aivan uusi, sillä apteekkitoiminnan ja lääkehuollon kehittämistyöryhmä ehdotti kausi-influenssarokotusten sallimista apteekeille muutama vuosi sitten. Joissakin apteekeissa on tosin jo nyt esimerkisi sairaanhoitajan ylläpitämiä palvelupisteitä, joissa rokotuspalveluja on voinut saada.

Apteekkien omistuksen Apteekkariliitto haluaa pitää yhä proviisoreilla. Toisaalta se kannattaa apteekkien lukumäärän lisäämistä siellä, missä siihen on tarvetta. Kuitenkin apteekkien sijoittautumista olisi jatkossakin ohjattava myös suurten kuntien sisällä, liitto toteaa.