Hyppää sisältöön

Teollisuuden Voiman pomo: Olkiluoto kolmosesta tulee Euroopan ydinvoimaloiden lippulaiva

Teollisuuden Voiman ikuisuushanke, Olkiluodon kolmosreaktorin käynnistyminen on nyt lähempänä kuin koskaan. Ostaja ja myyjä ovat sopineet riitansa eikä ainakaan Teollisuuden Voima usko hankkeen enää viivästyvän.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

– Kyllä me uskomme, että tästä laitoksesta tulee koko eurooppalaisen ydinvoimaosaamisen flagship eli lippulaiva, Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo.

Ydinvoimalaitoksen tilaaja TVO ja toimittaja Areva ovat sopineet kaikki riitansa, ja TVO:n loppusaldona on 450 miljoonan myöhästymiskorvaukset Arevan yhteenliittymältä. TVO:n korvausvaatimus oli noussut loppuvaiheessa 2,6 miljardiin euroon.

Laitos on pahasti myöhässä, ja kustannusarvio petti pahemmin kerran. Missä mentiin metsään?

– Tällaisen laitoksen suunnittelun ja yksityiskohtien pitäisi olla hyvin pitkälle valmiina silloin. kun rakentaminen alkaa, toimitusjohtaja Tanhua pohtii projektin opetuksia.

Ydinvoimalan tekemisessä pätevät saman säännöt kuin tavallisen talon rakentamisessa: piirustukset pitää olla valmiina kädessä, kun ensimmäiset lapionpistot polkaistaan työmaalla.

Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Olkiluoto kolmosen osalta suunnittelussa ei oltu tarpeeksi pitkällä. Suunnitelmat muuttuivat, ja suunnittelutöitä jouduttiin tekemään vauhdissa rakentamisen aikana.

TVO:n mukaan ei voida kuitenkaan osoittaa yhtä ainutta syytä, miksi voimalahanke viivästyi ja viivästyi. Sitä paitsi jälkiviisaus on tunnetusti viisauden lajeista imelin.

Sysääkö Teollisuuden Voima siis syyn voimalaprojektin viivästymisestä täysin laitostoimittaja Arevan harteille?

– On selvää, että kun tällainen sopimus on syntynyt, katsomme ainoastaan eteenpäin. Tämä sopimus päättää meidän avoinna olleet riitamme. Nyt tämä viedään yhdessä maaliin.

Tanhuan mukaan on energian haaskaamista pohti, kuka oli enemmän väärässä ja kuka vähemmän.

– Mutta kyllä tämä on valmistuttuaan hieno laitos. Siisti ja kauniin värinen, Jarmo Tanhua vitsailee.

– Vakavasti puhuen laitoksesta tulee sellainen kuin halusimmekin. Aikaa siihen valitettavasti kuluu, mikä harmittaa. Olemme silti olleet sekä Olkiluoto ykkösellä että Olkiluoto kakkosella maailman parhaita operaattoreita. Sitä aiomme olla jatkossakin.

Laitoksen hinta-arvio on noussut kolmesta miljardista eurosta viiteen ja puoleen miljardiin euroon, onko hanke kannattava?

Toimitusjohtaja Tanhua korostaa, että tilanne laitospäätöksiä tehtäessä on aina erilainen kuin laitoksen rakentamisen aikana tai sen valmistuttua.

– Aika näyttää, onko laitoksen hinta paljon vain vähän. Kukaan ei pysty ennustamaan, mikä on sähkön hinta ja tarve tulevina vuosikymmeninä. Se määrää uudenkin reaktorin kannattavuuden.

– Toisin sanoen laitoksen taloudellisuus ja kannattavuus nähdään sen käyttöiän eli seuraavien 60 vuoden aikana. Jos laitos toimii hyvin ja osoittautuu hyväksi peliksi, opetus voi olla, että olipa hyvä projekti.

Tanhua ei halua ottaa kantaa muiden vastaavien projektien hintoihin. Ulkopuoliset kun eivät voi tietää, mitä kaikkea kustannuksiin on otettu mukaan ja mitä ei. Niiden mukaan määräytyy myös laitoksen kannattavuus.

Toimitusjohtaja Jarmo Tanhua myöntää moneen otteeseen, että Olkiluodon kolmosprojektin tie on ollut aivan liian pitkä ja kivinen. Tällä tavalla ydinvoimaprojekteja ei voida enää tehdä.

Lue lisää:

Teollisuuden Voima ja Areva sopuun Olkiluoto 3:n myöhästymisestä – TVO:lle satoja miljoonia euroja korvauksia