OP Etelä-Häme sulkee konttoreitaan: Hauholla, Iittalassa, Rengossa ja Hausjärvellä ovet säppiin toukokuussa

Lakkautettavien konttoreiden tilalle tulevat pankin tarjoamat pankkiasiointikuljetukset. OP Etelä-Häme vähentää myös henkilöstöä.

pankkitoiminta
Osuuspankin logo pankin ulkoseinässä
Ville Välimäki / Yle

OP Etelä-Häme muodostui fuusion kautta vuonna 2014, kun Hauhon, Hämeenlinnan Seudun, Lopen sekä Riihimäen Seudun Osuuspankit yhdistyivät. Tuolloin vakuutettiin, että palvelut säilyvät jokaisella paikkakunnalla.

OP Etelä-Hämeen toimitusjohtaja sanoo, että fuusiota tehdessä todellisuus oli eri kuin se on tällä hetkellä.

– 2016 syksystä lähtien muutospaine on ollut hurjan kova, Helin huokaa.

Helin nostaa esiin neljä syytä, miksi pankki lopettaa konttoreitaan ja samalla vähentää henkilöstöään.

– Parin viimeisen vuoden aikana teknologian kehitys on dramaattisella tavalla mullistanut pankkitoimintaa ja asiakkaiden käyttäytyminen on muuttunut. Moni palvelu lähellä tarkoittaa sitä, että palvelu on siellä, missä on kännykkä tai lähin läppäri, toimitusjohtaja aloittaa.

Myös tarve parempiin digitaalisiin palveluihin, toiminnan tehostaminen ja laajan konttoriverkon haavoittuvuus nousevat pankin "puolustuksessa" esiin.

Käytännössä se tarkoittaa, että 25. toukokuuta sulkeutuvat Hauhon, Iittalan ja Rengon konttorit, jotka yhdistetään pankin pääkonttoriin Hämeenlinnassa.

Saman päivänä on viimeistä päivää auki myös Hausjärven konttori, joka yhdistetään Riihimäen konttoriin.

OP Etelä-Hämeelle jää Hämeenlinnan ja Riihimäen lisäksi konttorit Hattulaan ja Lopelle. Pankki lupaa, että kaikista neljästä konttorista saa kassapalveluita joka päivä.

Kuljetukset Hämeenlinnaan ja Riihimäelle

Digitaalisten palvelujen ja pankkikorttien myötä henkilökohtaiset käynnit pankin konttoreissa ovat vähentyneet.

Mika Helin kiistää, etteivätkö tapaamiset kasvotusten asiakkaan kanssa olisi edelleen pankille tärkeitä. Rutiiniasiat voidaan kuitenkin hoitaa helpommin. Vieraissa ja isoissa asioissa on sen sijaan hyvä tehdä päätöksiä ja valintoja kasvokkain, linjaa Helin.

Silti on asiakkaita, jotka haluavat edelleen asioida myös konttorissa.

OP Etelä-Häme aikookin tarjota lakkautettavien konttorien alueilta kerran viikossa pankkiasiointikuljetuksia Hämeenlinnaan ja Riihimäelle. Kuljetukset alkavat kesäkuussa, ja ovat omistaja-asiakkaille ilmaisia.

Me pyrimme erityisesti iäkkäämpien ihmisten osalta lieventämään näiden neljän konttorin lopettamisesta johtuvaa haittaa.

Mika Helin

Helin myöntää, etteivät kuljetukset pysty korvaamaan haittaa kokonaan.

– Me pyrimme erityisesti iäkkäämpien ihmisten osalta lieventämään näiden neljän konttorin lopettamisesta johtuvaa haittaa.

Asiakkaille tarjotaan lisäksi opastusta liittyen mobiilipalveluihin, laskun maksamiseen ja maksukorttiin.

Osuuspankki sanoo pyrkivänsä vaikuttamaan siihen, että Automatia Oy:n hallinnoimat Otto-automaatit säilyisivät jatkossakin paikkakunnilla, joissa konttoria ei enää ole.

Konttorien myötä vähenee myös henkilöstö

OP Etelä-Hämeessä on tällä hetkellä töissä 138 ihmistä. Päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen pankki arvioi, että henkilökuntaa olisi vuoden 2019 alussa enää 125.

Työsuhteista seitsemän loppuu. Heistä valtaosa on pankin mukaan valinnut ratkaisun, johon liittyy taloudellinen tuki sekä uravalmennus. Lisäksi henkilökunta vähenee, kun ihmisiä jää eläkkeelle ja määräaikaisia työsuhteita päättyy.

– Pankkitoimiala muuttaa muotoaan ja työpaikat muuttuvat. Rutiininomaisia työtehtäviä on koko ajan vähemmän. Pankeissa tapahtuva työ keskittyy asiantuntijuuteen ja osaamista vaativiin tehtäviin. Niiden tehtävien osalta vähentymiskehitystä ei ole ollut, sanoo Mika Helin.