Tuomas Nuutinen on tuleva lähihoitaja, mutta nyt hän opettelee sirkustemppuja – Hoiva-ala etsii uusia keinoja kohdata vaikkapa vanhuksia ja vammaisia

Sirkuksessa mikään ei estä osallistumista, kouluttaja sanoo. Kulttuurista ja taiteesta on tulossa pysyvä osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Koulutus ja kasvatus
Anna Saarelainen opettaa pariakrobatiatemppua Tuomas Nuutiselle ja Eemeli Laaksoselle.
Anna Saarelainen opettaa pariakrobatiatemppua Tuomas Nuutiselle ja Eemeli Laaksoselle.Paula Tiainen / Yle

Riemunkiljahduksia ja turhautuneita huokauksia.

Molempia kuulee Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Luksian lähihoitajaopiskelijoiden sirkustunnilla Lohjalla.

Yksipyöräisellä ajamista tai tasapainopallolla kävelemistä ei opetella vain omaksi iloksi, vaan taidot on tarkoitus ottaa osaksi arkea heti kurssin päätteeksi.

– Opiskelijat menevät vetämään sirkustyöpajoja päiväkotiin ja vanhuksille. Lisäksi toteutamme kokonaisen sirkusesityksen erityiskoulussa. Toki opiskelijat hyödyntävät sirkustaitoja myös työelämässä kunhan valmistuvat noin vuoden kuluttua, Luksian hyvinvointialojen lehtori Helena Piskonen lupaa.

Sirkuskurssi on ensimmäinen laatuaan Luksiassa. Muualla maassa sirkusta on opetettu täydennyskoulutuksena ainakin hoiva-alan työntekijöille ja erityisopettajille.

Luksian sirkuskurssin vetäjä Anna Saarelainen, taustalla Tuomas Nuutinen diabolon kanssa.
Luksian sirkuskurssin vetäjä Anna Saarelainen, taustalla Tuomas Nuutinen diabolon kanssa.Paula Tiainen / Yle

– Sirkus kohentaa esimerkiksi laitoksissa elävien vanhusten ja vammaisten elämänlaatua, kun he voivat olla ryhmässä mukana aktiivisina toimijoina ilman potilasstatusta, pirkanmaalaisen kulttuurikeskus PiiPoon (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu huomauttaa.

Suomeen kehitetään parhaillaan Taiteen edistämiskeskuksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla toimintamallia (siirryt toiseen palveluun), joka mahdollistaisi taiteen ja kulttuurin sisällyttämisen sosiaali- ja terveyspalveluihin pysyvästi.

Sirkuksesta löytyy oma laji kaikille

Lähihoitajien sirkustuntia seuratessa huomaa sirkuksen monipuolisuuden ja sen, että esimerkiksi jongleerauksen harjoittelu kolmella huivilla on yhdelle helppoa ja toiselle lähes mahdotonta, palloista puhumattakaan. Jokainen kurssilainen on kuitenkin jossain lajissa hyvä.

Sirkuskurssin vetäjää Anna Saarelaista viehättää sirkuksessa juuri sen monipuolisuus.

– Sirkuksen maailmassa ei ole mitään sellaista, mikä lukitsisi sinut sieltä ulos. Liikuntavamma tai edes sokeus ei ole mikään este osallistumiselle.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Vaulo on samaa mieltä.

– Olen kuullut hyvin koskettavan tarinan ihmisestä, joka istuu pyörätuolissa, mutta hän oli silti sirkustyöpajassa mukana ihmispyramidin rakentamisessa. Yhdessä tekeminen, itsensä ylittäminen ja tietty maagisuus ovat ehkä niitä sirkustoiminnan suurimpia vahvuuksia.

Diabolo ja yksipyöräinen haastavat käyttäjänsä

Lohjalaiset lähihoitajaopiskelijat Tuomas Nuutinen ja Eemeli Laaksonen ovat innolla mukana sirkustunnilla. Nuutinen pyörittelee diaboloa ja Laaksonen yrittää sitkeästi pysyä pystyssä yksipyöräisellä.

– Tämä kurssi on todella mukava, kun ei ole pelkkää teoriaa, vaan toiminnallista opiskelua, josta minä tykkään, Nuutinen kehuu.

Tasapainopallo on yksi sirkuskurssin välineistä.
Tasapainopallo on yksi sirkuskurssin välineistä.Paula Tiainen / Yle

Hän on kokeillut aikaisemminkin diaboloa, mutta sirkuskurssin aikana taidot ovat kehittyneet entisestään.

– Nyt olen uskaltanut haastaa itseäni sen kanssa.

– Tuo yksipyöräinen kyllä kiinnostaa tosi paljon, sen jos oppisin, niin olisi tosi kiva, Laaksonen miettii.

Sirkusalan opinnot saattavat tulla myöhemmin tarjolle kaikille Luksian opiskelijoille.

Lue lisää:

Lähihoitajaopiskelijoille tarjotaan sirkusopintoja – miksi ihmeessä?