1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

Putin dokumenttiohjelmassa: Annoin luvan ampua alas kaapatun koneen

Ukrainalaismies kaappasi neljä vuotta sitten matkustajakoneen ja vaati sitä lentämään Sotšiin Venäjälle, missä olivat alkamassa talviolympialaiset.

Vladimir Putin
Poliisi ja poliisiautoja lentokentällä
Poliiseja Istanbulin lentokentällä sen jälkeen, kun turkkilaisyhtiön kaapattu matkustajakone oli laskeutunut sinne.Tolga Bozoglu / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo tuoreessa dokumenttiohjelmassa, että hän antoi vuonna 2014 luvan ampua alas kaapattu matkustajakone.

Turkkilaisyhtiön matkustajakone oli lähtenyt Ukrainasta ja matkalla Turkkiin, kun ukrainalaismies kaappasi sen. Mies väitti, että hänellä on pommi ja vaati konetta lentämään Sotšiin Venäjälle. Siellä olivat juuri alkamassa talviolympialaiset.

Koneen lentäjä huijasi 45-vuotiasta kaappaajaa uskomaan, että tottelee tätä. Lentäjä vei kuitenkin koneen Istanbuliin, jossa kaappaaja vangittiin. Hänellä ei ollut pommia.

Sunnuntai-iltana Venäjän valtiollisella televisiokanavalla esitetyssä dokumentissa Putin kertoo, että turvallisuuspalvelu FSB:n kotimaan tiedustelun johtaja selosti kaappausta hänelle puhelimitse ja kertoi olevansa valmistautunut ampumaan koneen alas.

Putin kertoo kysyneensä, mitä tämä ehdottaa. Vastaus oli: Ampua se alas tällaisten tilanteiden varalta tehdyn suunnitelman mukaisesti.

– Vastasin: "Toimikaa suunnitelman mukaisesti", Putin kertoi.

Koneessa oli 110 matkustajaa. Sotšissa 40 000 ihmistä oli kokoontunut olympialaisten avajaisiin. Myös Putin oli matkalla sinne.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on vahvistanut dokumentissa esitetyt lausunnot.

Lisää aiheesta:

Sotshiin konekaappausta yrittänyt vangittiin

Matkustajakone yritettiin kaapata Sotshiin

Lue seuraavaksi