Sote-oppineet liputtavat jo valinnanvapauslain hyväksymistä – perustuslain tuntijat: ei läpihuutojuttu

Valtiosääntöoppineiden mielestä uusi lakiesitys sisältää vähemmän ongelmia kuin aiempi, mutta vihreää lippua ei vielä vilauteta.

lainsäädäntö
Potilas voi valita minkä tahansa julkisen terveyskeskuksen.
Stina Tuominen / Yle

Perustuslain asiantuntijoiden piipuista ei vielä tupruta valkoista savua uusimman sote-esityksen hyväksymisen merkiksi, vaikka joukko sote-asiantuntijoita jo ilmoittikin esityksen olevan "riittävän hyvä toimeenpantavaksi".

Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Siljander varoittivat yleisönosastokirjoituksessaaan (siirryt toiseen palveluun) sunnuntain Helsingin Sanomissa pitkittämästä enää valmistelua, koska siinä on omat riskinsä.

Yle Uutiset soitti seitsemälle valtiosääntöoppineelle ja pyysi heiltä näkemystä sote-esityksen läpimenomahdollisuuksiin. Yksikään ei halunnut esiintyä nimellään ja olivat varovaisia muutenkin, koska he eivät ole vielä ehtinet perehtyä esitykseen kunnolla.

Heidän viestinsä kuitenkin oli, että esitys on kohentunut viime kevään ja syksynkin ehdotuksista, kun niin yhtiöittämispakko kuin asiakassetelien ulottaminen erikoissairaanhoitoon on poistettu uusimmasta esityksestä. Mutta ei niillä valinnanvapauspakettia ole lakaistu putipuhtaaksi perustuslakiongelmista. Läpihuutojutusta ollaan yhä kaukana.

– Nyt poistuu tarve pitää käsijarru päällä, mutta siitä ei tarvitse päätellä että jalan voi ottaa pois jarrulta. Nyt ollaan vasta käsijarrun irrottamisvaiheessa, kun viime keväänä se piti vetää päälle.

Rivit rakoilevat

Valtiosääntöoppineiden mielestä tilanne on nyt sikäli eri kuin viime keväänä, että silloin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset lyttäsivät sen hetkisen lakiesityksen kuta kuinkin yksimielisesti. Nyt rivit rakoilevat selvästi.

Se vaikuttaa myös valtiosääntöoppineiden kantoihin, koska sote-asiantuntijat "tuntevat sotepuolen arjen", perustuslakituntijat taas katsovat asiaa lähinnä pykälien näkökulmasta.

Perustuslakiviisaiden varovaisuuteen vaikuttaa myös se, että lakipaketin käsittely alkaa eduskunnassa keskiviikkona ja esityksen valiokuntakierroksella kuultaviksi pyydetään myös perustuslakiasiantuntijoita. Pidetään soveliaana, että tarkat näkemykset kerrotaan ensin valiokunnalle ja vasta sen jälkeen muille.