1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Samppalinnanvuori

Turun Aurajoen rantaan suunnitellaan Veritaksen pääkonttoria – tyrmistynyt kesäteatteriväki haluaa paikalle kirsikkapuiston

Turun päättäjiä tutustui paikan päällä Urheilupuiston kyljessä olevan tontin myyntisuunnitelmiin.

Samppalinnanvuori
Veritaksen pääkonttorin hahmotelmia tarkastellaan.
Minna Rosvall / Yle

TurkuEläkevakuutusyhtiö Veritaksen uutta pääkonttoria suunnitellaan Samppalinnan kesäteatterin viereen, Paavo Nurmen puistotielle, kivenheiton päähän Aurajokirannasta. Rakennus tulisi Wäinö Aaltosen museon takana sijaitsevalle tontille. Suunnitelma herättää hämmennystä Turussa.

Kesäteatteri on halukas hankkimaan tontin itselleen, sillä uudisrakennuksen pelätään vaikeuttavan kulkua teatteriiin. Samppalinnan kesäteatterin toiminnanjohtaja Heikki Sankari on tyrmistynyt suunnitelmista.

Aiommekin tehdä tälle kulttuurirannaksi määritellylle alueelle tsehovilaisen kirsikkapuiston.

Heikki Sankari

– Saimme tietää asiasta Turun Sanomien lehtijutusta (siirryt toiseen palveluun). Tontti on ollut vuosikymmeniä osa Urheilupuistoa. Nyt on löydetty 88 vuotta vanha tonttimääritelmä. Tässä onkin kelpoa rakennusmaata yksityiselle yritykselle. Onhan se tyrmistyttävää! sanoo Sankari.

Veritaksen pääkonttoria suunnitellaan Aurajoen rantaan.
Turun kaupunkikehitysjaosto tutustui paikan päällä puistoon, jonne suunnitellaan Veritaksen pääkonttoria.Minna Rosvall / Yle

Heikki Sankari oli mukana katselmuksessa, joka järjestettiin Turun kaupunkikehitysjaostolle. Hänellä olisi myös omia suunnitelmia tontin varalle.

– Eletään kummallista aikaa, jos kaupunki myy puistojaan ja yksityisten tahojen pitää ostaa puistoja takaisin. Olemme hankkineet jo vakuudet, joilla voisimme hankkia tontin omaan käyttöömme.

– Olen keskustellut aiheesta myös puutarhaneuvos Arno Kasvin kanssa. Hänen mielestään paikalle sopisi kirsikkapuisto. Aiommekin tehdä tälle kulttuurirannaksi määritellylle alueelle tsehovilaisen kirsikkapuiston, visioi Sankari.

Sekä Veritaksesta että teatterista halutaan pitää kiinni

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus toppuuttelee, että suunnitelmat tontin myymisestä ovat vasta alkuvaiheessa. Hänen mielestään suunnitelmassa olisi tilaa sekä uudisrakennukselle että kesäteatterille.

– Ainakin minulle tuli selväksi, että nykyinen suunnitelma ei suoraan estä kulkua teatteriin, mikä on ollut ihan keskeisiä kysymyksiä, Kattelus kertoo.

Urheilupuiston osa, johon on suunniteltu Veritaksen pääkonttoria.
Minna Rosvall / Yle

Veritaksella on Turussa 130 työntekijää. Yritykselle on esitelty 24 eri tonttia Turusta. Samppalinnan kesäteatterin tuntumassa oleva tontti on kuitenkin ainoa, jota on esitetty päätöksentekijöille. Ehdollinen esisopimus on tulossa Turun kaupunginhallituksen käsittelyyn 19. maaliskuuta.

Rakentamisvaiheeseen on vielä pitkä matka.

Lauri Kattelus

– Kaavoituksessa katsotaan vielä tarkemmin rakennuspaikat ja muut asiat. Mikäli kaavavaiheessa todetaan, että tämä ei olekaan hyvä idea, esisopimus purkautuu. Rakentamisvaiheeseen on vielä pitkä matka, kertoo Lauri Kattelus.

Päättäjien joukosta nousi katselmuksessa kysymys, miksi kulttuurille varatulle alueelle suunnitellaan toimitaloa. Kattelus vakuutti, että kokonaisuuden kannalta pohditaan kaupungin parasta.

– Tuossa on virastotalokin ihan vieressä. Kyllä tällä tontilla voi työpaikkojakin olla. Haluamme pitää niin Veritaksen kuin Samppalinnan kesäteatterinkin Turussa, Kattelus pohtii.

Lue seuraavaksi