13 kysymystä Esa Sirviölle – Kotkan uusi kaupunginjohtaja aloitti pestissään tänään

Esa Sirviö on muuttanut asumaan Kotkaan. Työhuoneensa seinälle hän valitisisi naivistisia taideteoksia.

Kotka
Esa Sirviö tekee töitä
Esa Sirviö tekee töitäVille Pisto / Yle

Kotkan uusi kaupunginjohtaja Esa Sirviö aloitti työssään maanantaina. Hänet valittiin tehtävään Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajan paikalta. Sirviö on asettunut asumaan Kotkaan, jota hän pitää vireänä kulttuurikaupunkina. Yle tapasi Sirviön tämän ensimmäisenä työpäivänä.

** Millaiset ovat tunnelmat ja mitä työtehtäviä olet jo ehtinyt hoitamaan? **

Tunnelmat ovat tosi hyvät ja työtehtäviä on ennätetty hoitamaan siten, että heti aamulla yhdeksältä alkoi johtoryhmän kokous, jossa käytiin tilannekatsauksia monenkin asian osalta läpi.

Kuukausipalkkasi on 12 700 euroa. Kuukausipalkkana se on yli tuhat euroa suurempi kuin asukasmääriltään liki samankokoisissa kaupungeissa Mikkelissä ja Salossa. Mitä Kotka saa 12 700:lla eurolla kuukaudessa?

Se saa täysin sitoutuneen ja jollain tavalla työnarkomaanin kaupunginjohtajan, joka vie asioita eteenpäin.

*Kai ehdit vapaatakin joskus viettämään? *

Vapaa-ajan ja työn välinen suhde on häilyvä tässä ammatissa, mutta välillä on pakko huilatakin.

*Uusi pesti tuo uudet haasteet. Millaista tärkeysjärjestystä olet luonut Kotkan asioihin perehtymisessä ja ensimmäisten työtehtäviesi osalta? *

Suurimmat tehtävät löytyvät kaupunkistrategiasta, perusteilla olevasta sote-kuntayhtymästä ja siihen liittyvästä kaupungin organisaatiomuutoksesta. Ne ovat keskeisimmät kolme isoa asiaa, mihin joudun pistämään näppini heti.

Kaupunkistrategiassa luodaan suunnitelmaa, miten Kotka pärjää vuoteen 2025 asti. Strategia on tärkein johtamisen väline.

Esa Sirviö työhuoneessaan
Esa Sirviö työhuoneessaanVille Pisto / Yle

Kotkan kaupunki on etsinyt ratkaisua Karhulan alueen koulujen vakaviin sisäilmaongelmiin. Kouluverkkoselvitys yhdistäisi Hakalan ja Rauhalan sekä Helilän ja Karhulan koulut. Ongelma on akuutti, ja sen ratkaiseminen vie paljon rahaa. Millaista ratkaisua sinä lähtisit hakemaan?

Ehkä tällä tietomäärällä on vaikea sanoa, että mikä se ratkaisu oikeasti pitäisi olla. Tässä puhutaan neljästä koulusta, missä ongelmia on. Pitäisi katsoa tulevaisuuteen, että mikä on lapsimäärän kehitys ja että selvitäänkö pienemmällä rakennusmäärällä. Joka tapauksessa kyseeseen varmaan tulee, että ratkaisua etsitään uudisrakennuttamisesta.

Tällä tiedolla todennäköisesti tullaan rakennuksia purkamaan. Kun puhutaan uudisrakennuttamisesta, niin puhutaan ehkä kahdesta rakennuksesta.

*Kotkan kaupunki on päättänyt sijoittaa Kantasatamaan rakennettavaan tapahtumakeskukseen 20 miljoonaa euroa. Kantasatamaan tulisi myös outlet-keskus ja ammattikorkeakoulun kampus. Miten aiot edistää Kantasataman kehittämistä ja miten realistisia siihen liittyvät suunnitelmat ovat? *

Tämä on vielä vaikeampi kysymys kuin edellinen, sillä perehdymme tähän aiheeseen vasta iltapäivästä. Ehkä edistäisin Kantasatamaa sillä tavalla, että pitäisi saada selkeästi kaikki sopimukset pöytään. Että tiedettäisiin, ketkä ovat aidosti mukana ja miten asiaa saadaan vietyä eteenpäin näiden kaikkien tahojen kanssa. Tällä hetkellä itselläni on se kuva, että toimijoita on paljon, mutta mistä on konkreettisesti sovittu, se on vielä vähän auki.

*Kotkasta on viimeisten vuosien aikana kantautunut uutisia uusista metsäteollisuuden innovaatioista. Metsäyhtiö Stora Enso jalostaa ligniinijauhetta Sunilan tehtaassa. Kotkamills puolestaan on kehittänyt muovitonta kuppikartonkia. Miten tärkeänä pidät yhteydenpitoa teollisuus- ja muidenkin yritysten kanssa? *

Pidän yhteydenpitoa hyvin tärkeänä niin henkilökohtaisesti kuin kaupungin ja konsernin näkökulmastakin katsottuna. Edellisessä tehtävässäni Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajana opin, että suhteiden yrityselämään on hyvä olla mutkattomat ja suorat.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö
Kotkan kaupunginjohtaja Esa SirviöVille Pisto / Yle

*Ennen Kotkan kaupunginjohtajan saappaisiin astumista toimit Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajana. Mänttä-Vilppula tunnetaan taidekaupunkina, ja sieltä löytyvät muun muassa Serlachius-museot. Mitä mieltä olet Kotkan kulttuuritarjonnasta, ja mitä kaupungista ehkä puuttuu? *

Kokonaisuudessaan Kotkasta löytyvät hyvät elementit kulttuuritarjonnalle. Se minkä nostaisin täältä esille, on Merikeskus Vellamo. Se on kuulunut monena kesänä henkilökohtaisiin tutustumiskohteisiin. Kaupungista löytyy myös teatteri ja sinfonietta ja monenlaista muutakin.

*Olen ymmärtänyt, että olet päässyt vaikuttamaan vastaremontoidun huoneesesi sisustukseen. Miten olet suunnitellut sisustusta? *

Sillä tavalla olen suunnitellut, että minulle on lähetetty layoutteja huoneen sisutuksesta ja olen vastannut, että hyvältä näyttää. Taulujakin on tulossa, että niistä on tulossa esitys, että minkälaisia tauluja tänne saadaan.

*Kenen maalauksia tai millaisia tauluja haluaisit? *

Oikeastaan olen siinä mielessä olen hyvin avoin, että minulla oli edellisessä työhuoneessa Mänttä-Vilppulassa hyvin näyttäviäkin tauluja. Katsotaan esitys, ja että löytyykö siitä jotakin vai mennäänkö johonkin muuhun. Henkilökohtaisesti naivismi on lähellä itseäni.

*Mitä on naivismi ja mitä tämä tyylisuuntaus voisi kertoa sinusta johtajana? *

Se liittyy johtamistapaani ja persoonaani. Naivismi on minusta elämän hauskuutta, jota löytyy myös niistä tauluista.

Sanoit Aamulehden haastattelussa, että jos Kotkassa ei ymmärretä huumoriasi, niin annat suostumuksesi takaisin Mänttä-Vilppulaan. Millainen on huumorintajusi, ja mitä on huumori Mänttä-Vilppulassa?

Huumorintajua on meikäläisellä laidasta laitaan. Olen pyrkinyt elämään niin, että vaikka käsitellään ja ollaan vakavien ja välillä äärimmäisten hankalienkin asioiden kimpussa, niin aina siinä pitää olla pieni pilke silmäkulmassa, että joka asiasta löytää pienen huumorin siemenen.

Oletko muuttamassa Kotkaan ja miten perheesi aikoo hoitaa asumisjärjestelyt Mänttä-Vilppulan ja Kotkan välillä?

Henkilökohtaisesti asun jo täällä. Perhe toki asuu taidekaupungissa ja meillä on 14-vuotias poika, jonka koulunkäyntiä mietimme, että muuttaako hän tänne vai käykö hän yhdeksännen luokan taidekaupungissa.