Ministeriöön satoi murskakritiikkiä – yrittääkö Sampo Terho pelastaa Tampereen työväenteatterin?

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) ei niele Tampereen Työväen Teatterin mahdollista alasajoa.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kulttuurin valtionrahoituksen mittava uudistus kangertelee.

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) kertoo saaneensa murskakritiikkiä muusikko Jaakko Kuusiston johtaman työryhmän esityksestä Tampereen Työväen Teatterin osalta.

Esityksessä teatterilta vietäisiin sen erityisasema valtakunnallisesti merkittävänä näyttämönä.

Käytännössä se tarkoittaisi parin miljoonan euron leikkauksia teatterin toimintaan. Tamperelaiselta teatteritalolta katoaisi silloin noin viidennes vuosituloista, ja edessä olisivat sekä toiminnan supistaminen että irtisanomiset.

Terho vierailee tänään tiistaina Tampereella kuulemassa teatteritalon johtoa.

– Jos Tampereen Työväen Teatterin kansallinen status ajettaisiin alas, kaikki kansallisesti merkittäviksi nimetyt instituutiot olisivat sen jälkeen Helsingissä.

Tilanne olisi Terhon mukaan nurinkurinen.

– Vaikka olen itse pääkaupunkiseudulta, pidän tärkeänä, että muuallakin on kansallisesti merkittävää teatteritoimintaa ja toiminta tunnustetaan, Terho toteaa.

Uudet taidemuodot varpaillaan

Valtionosuusjärjestelmän (vos) uudistusta pohtinut työryhmä esittää, että Tampereen Työväen Teatterin ohella myös Helsingissä toimiva Svenska Teatern menettäisi erityisasemansa.

Suomenruotsalainen teatteritalo voisi kuitenkin hakea valtiolta kompensaatiota harkinnanvaraisena avustuksena.

Vos-uudistuksen nimellä kulkeva mittava hanke on parhaillaan lausuntokierroksella.

Työryhmässä nykytanssia ja nykysirkusta puolustaneen Iiris Aution mukaan esitys tekee näiden taidemuotojen rahoituksesta entistä epävarmemman. Alun perin uudistuksen piti vahvistaa myös niiden asemaa valtionrahoituksessa.

Uusi järjestelmä suosisi Aution mukaan olemassa olevia laitoksia: suuria teattereja ja orkestereita.

On täysin mahdollista, että koko uudistus kaatuu seuraavan hallituksen syliin, sillä istuvan hallituksen viimeinen budjetti on jo teossa.

Uudistuksen hinnaksi on arvioitu kymmenen miljoonaa euroa.

Tarkennettu 13.3. klo 20.55 Iiris Aution osalta: Hän viittaa suuriin teattereihin ja orkestereihin, ei konserttisaleihin ja teatteritaloihin, kuten jutussa ensin kerrottiin.

Lue lisää aiheesta: