Kohta pukkaa lunta jopa yli 20 senttiä – Myräkkä tekee ajokelistä erittäin huonon ja nuoskatykky voi aiheuttaa sähkökatkoja

Lähipäivinä lämpötila pysyy suuressa osassa maata nollan tienoilla. Loppuviikolla sää on jälleen kylmenemässä.

sää
Säänurkka: Runsaita sateita liikkuu Suomen yli, keli paikoin jopa erittäin huono
Säänurkka: Runsaita sateita liikkuu Suomen yli, keli paikoin jopa erittäin huono

Suomen yli liikkuu runsaita sateita illan, yön ja huomisen aikana. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan yltävällä alueella voi tulla paikoitellen jo illan aikana hyvin sakeasti lunta, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– Huomenna tiistaina enimmät kertymät voivat olla sillä alueella yli 20 sentin luokkaa, Huutonen sanoo.

Lumimyräkän myötä ajokeli muuttuu varsinkin maan keskiosassa jopa erittäin huonoksi illasta tai yöstä alkaen. Huutosen mukaan teillä voi olla liukasta ja keli on todennäköisesti huono laajalti Pohjois-Lappia lukuunottamatta.

Aura-auto lumisateessa.
Jarno Kuusinen / AOP

Etelässä Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa sateet tulevat pääasiassa vetenä tai räntänä, koska lämpötilat ovat alueella plussalla. Keli pysyy etelässä tavanomaisena talvikelinä.

Idässä riskinä puustovauriot ja sähkökatkot

Huutosen mukaan lämpötilat ovat lumisadealueella nollan tienoilla lähimmän 1-2 vuorokauden aikana. Luultavasti lämpötila on voittopuolisesti aavistuksen pakkasen puolella.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan seudulla nuoskalumi voi tarttua puiden oksiin lämpötilan ollessa nollan tienoilla. Huutosen mukaan alueella on pieni riski, että nuoskatykky voi aiheuttaa puustovahinkoja ja sähkökatkoja.

Loppuviikolla säätyyppi muuttuu. Kylmää ilmaa alkaa virrata Suomeen keskiviikkona. Viimeistään torstaina lämpötilat ovat pakkasen puolella koko maassa.

– Jäätyminen voi tehdä liukkautta loppuviikolla teille ja jalkakäytäville, Huutonen varoittaa.