1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorisosäätiö

SK: Nuorisosäätiön uusi puheenjohtaja mukana sveitsiläisyhtiössä – yhtiökumppanina säätiötä lähellä olevan rakennusliikkeen johtaja

Nuorisäätiön johtoon noussut Mikko Henttonen on johtotehtävissä sveitsiläisessä yhtiössä yhdessä hämeenlinnalaisen rakennusliikkeen pääomistajan kanssa. Sama rakennusliike on myynyt Nuorisosäätiölle sijoitusasuntoja.

Nuorisosäätiö
Nuorisosäätiön rakennuttamiskohde Lahdessa.
Nuorisosäätiö rakennuttaa Lahden ydinkeskustaan kerrostaloa, johon tulee yli 250 asuntoa. Talon ylimpiin kerroksiin rakennetaan lähes 300-neliön kattohuoneistoja.Jyri Hänninen / Yle

Lahjusvyyhdin keskiössä oleva Nuorisosäätiö nimitti sunnuntaina uuden hallituksen puheenjohtajan. Säätiön hallitusta usean vuoden ajan johtanut Perttu Nousiainen jätti tehtävänsä, kun Yle ja Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoivat säätiön johtoon kytkeytyvästä rikostutkinnasta.

Maanantaina säätiötä valvova Patentti- ja rekisterihallitus kertoi tiedotteessaan, että se jätti jo viime viikolla Helsingin käräjäoikeuteen hakemuksen, jossa pyydettiin Nousiaisen erottamista.

Nuorisosäätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nimitettiin Mikko Henttonen, joka ei ole aikaisemmin ollut säätiön hallinnossa. Henttonen ottaa vastuulleen säätiön, joka on keskellä kriisiä.

Suomen Kuvalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Henttonen hallitsee Sveitsissä yhtiötä yhdessä hämeenlinnalaisen rakennusalan yrittäjän Mikko Launon kanssa.

SK:lle Henttonen sanoi, että “kyseessä on vanha yhtiö, jolla ei ole toimintaa.” Sveitsin kaupparekisterin tietojen mukaan Launo ja Henttonen ottivat yhtiön kuitenkin haltuunsa vasta loppuvuodesta 2015.

Sveitsiläinen yhtiö omistaa Suomessa toimivan konsulttiyhtiön, jonka toimitusjohtaja Henttonen on.

SK:n mukaan Henttonen, 44, työskentelee päätyönään sveitsiläisessä Richemont-yhtiössä. Se tunnetaan luksusbrändeistä kuten Cartierin koruista ja kelloista. Henttonen työskentelee yhtiössä hyvää hallintotapaa edustavissa tehtävissä.

Keskustataustaiset yhdistykset takana

Hämeenlinnalainen rakennusliike Leimarakentajat liittyy Ylen laajoihin Nuorisosäätiötä koskeviin selvityksiin.

Yle kertoi kesällä 2016 kiinteistösijoituksia tehneestä yhtiöstä nimeltä AT-asunnot. Yhtiön toimitusjohtajana toimii Keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen.

AT-asuntojen omistajia olivat ainakin kesällä 2016 kolme keskustataustaista yhdistystä. Niissä toimii tai on toiminut useita keskustalaisia vaikuttajia, kuten Nuorisosäätiön asiamies Aki Haaro, Perttu Nousiainen ja Ari Maskonen. AT-asuntojen perustamisen hoiti aikanaan Matti Vanhasen eduskunta-avustaja Jari Flinck. Hän jättäytyi kuitenkin pois yhtiön toiminnasta pian sen perustamisen jälkeen.

Tammikuussa 2016 AT-asunnot hankki sijoitusasuntoja juuri hämeenlinnalaiselta Leimarakentajilta. Ylen kysyttyä kaupoista, ne kuitenkin peruutettiin.

Yle kiinnostui kaupoista, sillä Nuorisosäätiö on ostanut asuntoja samoista kohteista. Vuoden 2016 lopulla säätiön sijoitusten arvo Leimarakentajilta hankituista kohteista oli noin 3,3 miljoonaa euroa. Kyse on siis kovan rahan kohteista, joita ei ole hankittu yleishyödyllisen säätiön varsinaista toimintaa varten.

Nuorisosäätiön johtoon nimitetty Henttonen kertoi Suomen Kuvalehdelle, ettei tiennyt säätiön ja Leimarakentajien yhteisistä liiketoimista. SK:lle Henttonen kertoi tunteneensa lapsuudestaan saakka Leimarakentajien omistajan.

Yle ei tavoittanut Henttosta kommenttia varten.